ЕУ спрема санкције за побуњенике у Нигеру

Министри спољних послова земаља чланица разговараће о ситуацији у Нигеру, укључујући и санкције, 31. августа у шпанском граду Толеду

Европска унија припрема прве санкције за чланове хунте који су преузели крајем прошлог месеца власт у Нигеру, рекао је извор из ЕУ Ројтерсу.

Званичник ЕУ укључен у ове припреме и један дипломата навели су да су чланице почеле да разматрају услове под којима би могле бити уведене казнене мере. Један од њих ће бити "подривање демократије" у Нигеру, а очекује се да ће бити ускоро усаглашене. 

"Следећи корак биће санкције против појединачних чланова хунте" за које се сматра да су одговорни, додао је неименовани европски дипломата. 

Државни званичници разговарали су о овом питању данас, а да би се увеле санкције потребна је сагласност свих 27 држава чланица. 

Лидери Економског савеза западноафричких држава (ЕКОВАС) требало би да се састану сутра, након што је истекао рок од седам дана који су дали побуњеницима да врате на власт свргнутог нигерског председника Мохамеда Базуму. Портпарол ЕУ за спољну политику Петер Стано изјавио је да ће државе чланице подржати одлуке ЕКОВАС-а, укључујући и примену санкција. 

Министри спољних послова земаља ЕУ разговараће о ситуацији у Нигеру, укључујући и санкције, 31. августа у шпанском граду Толеду.