Убијен мушкарац који је претио Бајдену, ФБИ га упуцао током рације

Поред претећих објава на интернету, мушкарац је сугерисао да планира да предузме и конкретне кораке

Мушкарац из Јуте убијен је током рације Федералног истражног бироа (ФБИ) у среду рано ујутру, потврдио је ФБИ за америчке медије.

Упад је повезан са истрагом о наводним претњама председнику Џозефу Бајдену и другима, рекли су званичници упућени у случај.

Један од званичника је навео да је истрага почела у априлу. Поред претећих објава на интернету, мушкарац је сугерисао да планира да предузме и конкретне кораке.

"Претње су оцењене као веродостојне", каже званичник.

ФБИ је саопштио да je је током рације дошло до пуцњаве око 6:15 ујутро по локалном времену, док су специјални агенти покушавали да уруче налоге за хапшење и изврше претрес у једној резиденцији у Прову.

"ФБИ веома озбиљно схвата све инциденте са пуцњавом у којима су учествовали наши агенти или чланови оперативне групе. У складу са политиком ФБИ-ја, инцидент са пуцњавом је под контролом нашег инспекцијског одељења. Пошто је истрага у току, више детеља не можемо открити", наводи се у саопштењу ФБИ.

Преминули осумњичени је Крег Робертсон, навело је више извора за Еј-Би-Си њуз.

Робертсон се суочавао са три тачке оптужнице, према тужби - међудржавним претњама, претњама председнику и утицањем, ометањем и одмаздом против федералних полицајаца претњом.

Тужба укључује и бројне објаве на друштвеним мрежама за које се верује да их је Робертсон објавио претећи да ће убити Бајдена и потпредседницу Камалу Харис, као и неколико званичника укључених у кривично гоњење бившег председника Доналда Трампа.

Председник САД требало би данас да посети Јуту.

Међу објавама које је наводно написао Робертсон је и једна објављена 6. августа, три дана пре Бајденове заказане посете.

"Чујем да Бајден долази у Јуту. Ископавам своје старо одело и чистим прашину са снајперске пушке М24", наводи се у тужби, која се позива на објаву на интернету као намерну претњу убиством.

Особље је обавестило Бајдена о инциденту у среду ујутро, рекао је званичник Беле куће.