Свет

Твитер кажњен са 350.000 долара: Компанија одбила да дозволи претрес профила Доналда Трампа

Трамп каже да му је Министарство правде тајно напало налог на Твитеру, како не би био обавештен о великом удару на његова грађанска права
Твитер кажњен са 350.000 долара: Компанија одбила да дозволи претрес профила Доналда Трампа© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Амерички специјални тужилац који истражује Доналда Трампа, добио је судски налог за претрес Твитер налога бившег председника, а компанија је одбила да се повинује одлуци, наводи се у данас издатом мишљењу Апелационог суда.

Апелациони суд округа Колумбија потврдио је одлуку федералног судије да такав потез Твитера, сада под именом Икс, сматра непоштовањем и казнио га са 350.000 долара, пренео је Ројтерс.

Напомиње се да у овим околностима, суд није злоупотребио своје дискреционо право.

У мишљењу суда наводи се да је налог повезан са истрагом о догађајима око опсаде америчког Капитола 6. јануара 2021. од Трампових присталица, док је он још био председник.

Трамп је, у посту на свом сајту, рекао да му је Министарство правде "тајно напало налог на Твитеру, како не би био обавештен о великом удару на његова грађанска права".

У петак ново рочиште

Федерални судија на суђењу бившем америчком председнику, оптуженом да је покушао да оспори изборе 2020. године, захтевала је да се његови адвокати и федерални тужиоци појаве данас у суду, на рочишту на коме би се одлучило који су докази и како се могу употребити и обзнанити на суђењу.

Председавајући судија Тања Чуткан заказала је рочиште за петак у десет сати ујутру по локалном времену, након што се Трампови адвокати и чланови тима специјалног тужиоца Џека Смита нису сложили око тога када заказати наставак процеса.

Тужиоци су навели да су на располагању целе недеље, док је Трампова одбрана тражила одлагање до почетка следеће недеље.

Рочиште у петак заказано је након што се Трампов тим успротивио захтеву тужилаца да Чуткан поднесе налог за заштиту, како би се осигурало да он не изнесе у јавност поверљиве доказе, не би ли застрашио сведоке. Бивши председник се не очекује у судници у петак.

image