Свет

После државног удара у Нигеру, помама за руским заставама

Пре државног удара нисам ни знао како изгледа руска застава, каже становник Ниамеја, а то је данас заиста прави модни хит
После државног удара у Нигеру, помама за руским заставамаwww.globallookpress.com © Djibo Issifou

У Нигеру је почела права помама за руским заставама након државног удара, у коме је, крајем прошлог месеца, свргнут са власти председник Мохамед Базум, што је довело до масовног изражавања подршке Русији, преноси "Ројтерс".

Нигеријски кројачи покушавају да удовоље овој потражњи на тржишту, трудећи се да сашију довољно руских застава.

Слични изливи проруских осећања појавили су се и после недавних државних удара и у другим западноафричким земљама, што изазива забринутост западних сила, чији утицај међу "старим регоналним савезницима" опада.

"После пуча сам направио на десетине руских застава", рекао је Јахаја Умару, кројач који ради у главном граду Нијамеју.

Он је рекао да су веома популарне и заставе суседних земаља - Буркине Фасо, Гвинеје и Малија, где су такође извршени војни удари током и после 2020. године.

Подршка Русији је пратила пораст антифранцуског расположења широм Западне Африке.

Нова власт у Малију окренула је леђа Француској, након што је извршен државни удар 2021. и која сада сарађује са Русијом у сузбијању џихадистичке побуне у Сахелу.

И грађани Буркине Фасо су махали руским заставама током антифранцуских демонстрација, које су уследиле након државног удара у септембру 2022.

"Ја сам обожавалац руских застава, због чега сам данас дошао код кројача. Желим да купим руску заставу", изјавио је становник Нијамеја Окача Абдул Азиз, који је учествовао у демонстрацијама када је војска је преузела власт.

"Пре државног удара нисам ни знао како изгледа руска застава", додао је. "А то је данас заиста прави модни хит."

image