Свет

Бела кућа: Време није на страни Украјинаца

САД су испуниле све захтеве са украјинске "листе", јер све што су рекли да им је потребнo, добили су, рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби
Бела кућа: Време није на страни Украјинацаwww.globallookpress.com © Sergii Kharchenko/ZUMAPRESS.com

САД су дале Украјинцима све што су тражили за контраофанзиву, али то иде јако тешко, а на јесен биће још теже, изјавио је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност Џон Кирби.

"У месецима који су претходили контраофанзиви, испунили смо све захтеве са украјинске 'листе'. Све што су рекли да им је потребнo, добили су. Наставићемо да их подржавамо. Посвећени смо наставку обуке украјинских снага, али што је још важније, дајемо им опрему и оружје које им је потребно да пробију ове одбрамбене линије", казао је Кирби у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Како је навео, очекује се да ће ове недеље америчке власти објавити нови пакет војне помоћи Украјини, а амерички председник Џозеф Бајден затражиће од Конгреса додатне милијарде за наставак испоруке наоружања.

Кирби је нагласио да Украјинци схватају да "време није на њиховој страни", а да ће им са почетком јесени бити још теже да "маневришу на земљи, користе беспилотне летелице и ПВО системе".

Званичник Беле куће позвао је све да се уздрже од "спекулација" о томе како "успех изгледа" и да то треба препустити Украјинцима.

"Украјинска војска се бори веома храбро. Ово није пат позиција. За сада се ствари не одвијају тако брзо како би Зеленски желео, али они напредују", истакао је Кирби.

Кирби је прокоментарисао недавну анкету Си-Ен-Ена која показује да само 45 одсто Американаца верује да би Конгрес требало да издвоји додатна средства за помоћ Украјини, рекавши да "бројке неће променити став председника".

"Амерички председник је јавно и у приватним разговорима са украјинским лидером и другим лидерима НАТО-а и Г7 рекао да ћемо подржавати Украјину колико год буде потребно", подсетио је.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да украјинске трупе не показују никакве резултате, а да су њихови западни спонзори "очигледно разочарани". 

"Кијеву не помажу ни снабдевање оружјем, тенкови, артиљерија, оклопна возила, ракете, ни слање хиљада плаћеника и саветника", поручио је Путин.

image