Свет

Како су изгорели Хаваји (ВИДЕО)

У летовалишту Лахајна на острву Мауи на Хавајима страдало је најмање 36 људи, евакуисано је више од 11.000 људи, а локално становништво је расељено
Како су изгорели Хаваји (ВИДЕО)© Tanjug/Matthew Thayer/The Maui News via AP

У пожарима који су избили у летовалишту Лахајна на острву Мауи на Хавајима страдало је најмање 36 људи, саопштиле су власти.

Из летовалишта је евакуисано више од 11.000 људи, локално становништво је расељено, а градоначелник Ричард Бисен Џуниор изјавио је да већина пожара на Мауију још није под контролом.

На видео-снимцима који су објављени на друштвеним мрежама виде се срушене зграде, изгорела возила и застрашујући призори ватре која и даље гори.

Становник Мауија Дастин Калеиопу открива да је његова породица имала само неколико минута да се евакуише и да је у пламену изгубила две породичне куће.

"Још увек има толико људи са којима не можемо да ступимо у контакт, а у истој ситуацији су и многе друге породице. Сви које познајем сада су бескућници", рекао је Калеиопу за "Ен-Би-Си њуз".

Власти су саопштиле да званичници још процењују штету и да ће "пут до опоравка бити дуг". Према последњим информацијама, ватрогасци и становништво се боре са три одвојена пожара.

Први пожари избили су у уторак увече, а Национална метеоролошка служба саопштила je да је за пожар делимично одговоран ураган Дора, који је пролазио јужно од острва и носио налете ветрова брзине веће од 97 километара на сат. 

Власти су туристе упозориле да напусте Лахајну и Мауи што је пре могуће.

Аеродром је у функцији, иако је најмање 16 путева затворено, а авио-компаније су снизиле цене карата како би људи могли да се склоне са острва.

Гувернер Хаваја Џош Грин је рекао да нема довољно склоништа за дугорочни боравак и замолио туристе да одложе посету острву. 

Неки људи су били приморани да скоче у Тихи океан како би побегли од дима и пожара, а америчка Обалска стража учествовала је у акцији спасавања.

Бајден прогласио стање природне катастрофе на Хавајима

Амерички председник Џозеф Бајден прогласио је стање природне катастрофе на Хавајима, што омогућује испоруку федералне помоћи.

Федерална помоћ у овом случају укључује грантове за привремене стамбене објекте и поравке на кућама, јефтине кредите за покривање оштећене неосигуране имовине и друге сличне програме за становнике Мауија и фирми погођених пожаром, преноси АП.

Бајден је телефоном разговарао са гувернером Хаваја Џошом Грином и изразио саучешће због изгубљених живота и уништене земље у пожарима, саопштено је из Беле куће.

image