Свет

Блинкен: Сматраћемо војну хунту у Нигеру одговорном за безбедност Базума

Подржавамо ЕКОВАС у осуди незаконитог притвора председника Мохамеда Базума, његове породице и чланова владе, као и неприхватљивих услова под којима се они држе и позивамо на њихово моментално пуштање на слободу, поручио је амерички државни секретар
Блинкен: Сматраћемо војну хунту у Нигеру одговорном за безбедност Базума© Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Сједињене Америчке Државе ће војну хунту која је преузела власт у Нигеру сматрати одговорном за безбедност председника Мохамеда Базума, његове породице и притворених чланова владе, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

"Сједињене Државе се придружују Економском савезу западноафричких држава (ЕКОВАС) у позиву на обнову уставног поретка у Нигеру. Сједињене Државе цене одлучност ЕКОВАС-а да истражи све опције за мирно решавање кризе", наведено је у саопштењу објављеном на сајту Стејт департмента.

Државни секретар САД је додао да је демократија најбоља основа за развој, друштвену кохезију и стабилност у Нигеру.

"Подржавамо ЕКОВАС у осуди незаконитог притвора председника Мохамеда Базума, његове породице и чланова владе, као и неприхватљивих услова под којима се они држе и позивамо на њихово моментално пуштање на слободу", поручио је Блинкен.

Лидери ЕКОВАС-а, како подсећа Танјуг, јуче су одржали ванредни самит након ког су саопштили да је наложено активирање снага у приправности због пуча у Нигеру.

Војна хунта је свргла председника Базума 26. јула и од тада га држи затвореног у председничкој резиденцији.

image