Свет

Захарова позвала Јапан да не дестабилизује азијско-пацифички регион

Она је рекла да се 11. августа навршава 85 година од завршетка оружаног сукоба са милитаристичким Јапаном на језеру Хасан
Захарова позвала Јапан да не дестабилизује азијско-пацифички регионwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Москва позива Токио да се уздржи од било каквих војних припрема које би могле да угрозе безбедност и стабилност у азијско-пацифичком региону, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је рекла да се 11. августа навршава 85 година од завршетка оружаног сукоба са милитаристичким Јапаном на језеру Хасан, преноси је ТАСС.

Према њеним речима, та провокација је показала да су агресивни планови јапанске војске против Совјетског Савеза били потпуно јасни.

"Док се присећамо овог меморијалног датума, још једном позивамо Токио да у потпуности призна исход Другог светског рата, напусти праксу спонтаних путовања представника политичког естаблишмента земље, укључујући садашње чланове кабинета, у храм Јасукуни, који је симбол јапанског милитаризма, као и да одустане од војних припрема које угрожавају безбедносну архитектуру и стратешку стабилност у азијско-пацифичком региону", истакла је Захарова.

image