Свет

Амбасадор Русије у Лондону: Кијев се концентрисао на терористичке нападе због неуспеха у офанзиви

Дипломата је истакао да украјинска контраофанзива не даје никакве резултате, али доводи до огромних губитака у Оружаним снагама Украјине
Амбасадор Русије у Лондону: Кијев се концентрисао на терористичке нападе због неуспеха у офанзиви© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Украјина се, услед неуспеха своје контраофанзиве, концентрисала на терористичке нападе на руске цивилне циљеве, рекао је амбасадор Руске Федерације у Лондону Андреј Келин у интервјуу за египатски ТВ канал "Ел Кахера њуз".

"Чињеница је да је Украјина поражена на бојном пољу у својој контраофанзиви. Зато се углавном концентрисала на терористичке нападе на цивилне објекте на руској територији. Ако намерно циљате на цивилну инфраструктуру, онда је то ништа друго до тероризам", рекао је Келин у интервјуу који је објављен на Јутјуб каналу амбасаде.

Додао је да руске трупе, за разлику од кијевског режима, ударају само на украјинску војну инфраструктуру, а да до колатералне штете долази, између осталог, јер Украјина распоређује ПВО системе унутар насеља, што је забрањено Хашким конвенцијама.

Дипломата је истакао да украјинска контраофанзива не даје никакве резултате, али доводи до огромних губитака у Оружаним снагама Украјине. Према његовим речима, Кијев губи око 700-800 људи дневно, док су укупни губици за два месеца износили 46.000 војника. Поред тога, уништена је огромна количина украјинске опреме и 30 одсто оне коју је испоручио Запад.

"Сматрамо да је контраофанзива практично завршена", констатовао је он.

Келин је у поменутом интервјуу рекао и да Велика Британија не разматра и не жели да разматра било какве мировне иницијативе за окончање сукоба у Украјини, већ тежи да се истакне у слању оружја кијевском режиму.

"Британија настоји да буде прва свуда у смислу организовања кампање за наставак слања оружја... Лондон не разматра никакве мировне иницијативе и не жели да их разматра", изјавио је Келин.

Велика Британија и САД су од Украјине почеле да праве "анти-Русију" још пре 2014. године. Иако је британска војна подршка Украјини по обиму слабија од оне америчке, у Европи Лондон игра главну улогу у том погледу, што се одражава и на читав сукоб, додао је он.

"Они су по много чему иницијатори наставка сукоба", прецизирао је амбасадор Руске Федерације у Уједињеном Краљевству.

Заправо, уколико Украјина настави да добија оружје са Запада, сасвим ће пропасти. Њу касније нико неће моћи да обнови, нити ће бити средстава за то.

Једини излаз из ситуације он види у правим мировним преговорима и у том смислу Русија ће ценити напоре свих земаља, укључујући и афричке државе, да реше украјински конфликт. Ипак, додао је, за сада не постоји стварна иницијатива која би понудила реалан излаз из ове кризе. 

Русија ће пак прихватити споразум који неће подразумевати претње Руској Федерацији из Кијева. Осим тога, рускојезично становништво мора бити безбедно, а морају се признати и актуелне територијалне границе, закључио је амбасадор.

image