САД би могле да замрзну Трампове рачуне за предизборну кампању

То би потенцијално могло да представља проблем за бившег председника пошто су десетине милиона долара прикупљених за кампању "Спасимо Америку" наводно потрошене ове године на Трампове правне трошкове, изјавио је некадашњи ФБИ званичник

Тужиоци би могли да замрзну рачуне за предизборну кампању Доналда Трампа у оквиру актуелног правног поступка против њега, преноси "Њузвик", позивајући се на бившег главног саветника ФБИ Ендруа Вајсмана. 

Адвокат и бивши високи званичник ФБИ донео је тај закључак на основу испитивања особа повезаних са Трампом од стране америчког државног тужиоца Џека Смита. 

Наводи се да је специјални саветник разговарао са бившим комесаром њујоршке полиције који је повезан са Трамповим бившим адвокатом и некадашњим градоначелником Рудијем Ђулијанијем. 

Према писању листа, питања специјалног саветника су се односила на прикупљање средстава за Трампову кампању "Спасимо Америку", која је покренута после председничких избора 2020. године, а тужилаштво проучава "како су прикупљена средства потрошена и да ли су прикупљена под лажним изговором".

Вајсман је у интервјуу за Ем-Ес-Ен-Би-Си рекао да би, ако прикупљање средстава постане део федералне истраге о Трампу, прикупљени капитал могао да буде замрзнут у преткривичном поступку.

"Ово би потенцијално могло да представља проблем за бившег председника пошто су десетине милиона долара прикупљених за кампању 'Спасимо Америку' наводно потрошене ове године на правне трошкове за Трампа и оне који су с њим повезани", преноси лист.

Вајсман је напоменуо да потенцијална истрага о финансирању кампање не значи подизање нових оптужби против самог Трампа - случај би могао да буде покренут против директних актера задужених за прикупљање средстава у кампањи. На сличан начин су раније подигнуте оптужбе против Трамповог саветника Стива Бeнона у случају финансирања зида на јужној граници САД са Мексиком.