Свет

Протојереј Руске цркве: Кијев угњетава парохијане УПЦ бољшевичким методама

Запад ћути о угњетавању УПЦ, говори да се ништа не дешава и заташкава читаву ситуацију, каже протојереј
Протојереј Руске цркве: Кијев угњетава парохијане УПЦ бољшевичким методамаwww.globallookpress.com © Eugen Kotenko/Keystone Press Agency

Кијевске власти угњетавају парохијане канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) методама које су некада користили бољшевици, изјавио је старешина храма Новомученика и исповедника Руске Цркве, протојереј Кирил Каледа.

"Садашње власти Украјине користе методе бољшевика против УПЦ и парохијана. Они у свакој прилици машу напетим револвером пред верницима како би их застрашили", рекао је протојереј за канал "Русија 24".

Према његовим речима, Запад ћути о угњетавању УПЦ, говори да се ништа не дешава и заташкава читаву ситуацију.

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље.

Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту је поднет предлог закона о њеној забрани на целој територији Украјине.

Служба безбедности Украјине почела је да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ, као и "контраобавештајне активности" – претресе епископа и свештеника, цркава и манастирима у потрази за доказима "антиукрајинског деловања".

Подсетимо, свештенству канонске УПЦ од 1. јануара 2023. године забрањен је приступ двема црквама Кијевско-печерске лавре пошто је руководство одбило да са УПЦ обнови уговор о употреби. УПЦ је тада изразила бојазан да ће власти пренети оба храма расколничкој православној цркви Украјине.

Напади расколника на канонску Украјинску православну цркву који се дешавају још од деведесетих, 2018. године прерасли су у државну кампању великог обима против те заједнице.

Тада су власти Украјине створиле своју Православну цркву Украјине, а затим је кренула заплена цркава, њихова "добровољна пререгистрација", као и напади националиста и расколника на свештенство и вернике.

image