Свет

"Средство одвраћања": Пољска повећала трупе на граници са Белорусијом

До 10.000 припадника пољске војске и територијалне одбране биће стационирано на граници са Белорусијом, поред уобичајене граничне страже
"Средство одвраћања": Пољска повећала трупе на граници са Белорусијом© Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак изјавио је да је Пољска повећала број војника који штите границу са Белорусијом као "средство одвраћања због дестабилизујућих акција" Минска.

Блашчак се сусрео у Јариловки у источној Пољској са војницима који су недавно распоређени у близини границе са Белорусијом, пренео је АП.

Он је рекао да је повећано војно присуство "само потез одвраћања, а не непријатељски чин, као што то тврде Минск и Москва".

"Нема сумње да белоруски режим сарађује са Кремљом и да напади на пољску границу имају за циљ да дестабилизују нашу земљу", рекао је Блашчак.

Два белоруска војна хеликоптера накратко су ушла у ваздушни простор Пољске прошле седмице, што Варшава сматра намерном провокацијом.

Блашчак је ове седмице рекао да ће до 10.000 припадника пољске војске и територијалне одбране бити стационирано на граници са Белорусијом, поред уобичајене граничне страже.

image