Свет

"Билд": Украјини стижу немачки дронови, да ли ће бити довољни?

Компанија "Рајнметал" испоручиће прве извиђачке беспилотне летелице "Луна НГ" до краја године
"Билд": Украјини стижу немачки дронови, да ли ће бити довољни?Getty © Paula Bronstein / Stringer

Један од водећих немачких компанија "Рајнметал" планира да у наредним месецима достави Украјини своје најсавременије извиђачке беспилотне летелице, пише лист "Билд".

Систем "Луна НГ" има домет од неколико стотина километара, а очекује се да ће његове будуће итерације моћи да носе муницију. "Билд" наводи да ће испоруке стићи до краја године.

"Луна НГ" (нова генерација) може да се користи не само у извиђачке сврхе, већ и за пружање 4Г и за слушање или ометање комуникације. Према писању листа, максимална радна висина дрона је 5 километара и може да пређе стотине километара.

Систем се састоји од земаљске контролне станице, лансирног катапулта, камиона и неколико беспилотних летелица. "Билд" наводи да ће касније верзије дрона моћи да носе муницију, иако оне намењене Украјини наводно неће имати такве способности.

Лист "Волстрит џорнал" раније је пренео да ће Русија, ако Украјина не добије потребну подршку у беспилотним летелицама, стећи предност до краја године.

Кијев, чија контраофанзива не иде по плану, у последње време покушава да кривицу пребаци на западне савезнике, оптужујући их да им нису послали довољно савременог наоружања. Западна војна помоћ Украјини, иначе, мери се милијардама долара.

У разговору за "Шпигл" прошлог месеца, извршни директор "Рајнметала" Армин Папергер најавио је да ће постројење за поправку тенкова "леопард 2" и другог немачког војног хардвера који се испоручује Кијеву почети са радом после овог лета.

Немачки произвођач оружја први је пут открио ове планове још у марту, рекавши да је спреман да уложи 200 милиона долара у производни и ремонтни погон на украјинском тлу.

Од тада је неколико руских званичника, укључујући заменика председника Савета за безбедности Русије Дмитрија Медведева и портпаролку Министарства спољних послова Марију Захарову, упозорило да би такви објекти били главне мете Москве ако Берлин настави са планом. Папергер поручује да их ништа неће спречити да помогну Украјини и да Кијев има способности да се одбрани од напада на "осетљиве мете".

"Билд" је раније пренео да ће "Рајнметалова" фабрика за производњу тенкова у Украјини бити способна да производи чак 400 јединица годишње.

У међувремену, "Велт" је у јуну известио да је компанија са седиштем у Дизелдорфу у 2022. примила 18 одсто више наруџби него претходне године. Медији су тврдили да компанија планира значајно повећање производње, очекујући двоцифрени раст продаје у наредним годинама.

image