Свет

"Човек који прави проблеме": Кина осудила посету потпредседника Тајвана Америци

Кина ће предузети снажне кораке да заштити свој суверенитет, саопштило је Министарство
"Човек који прави проблеме": Кина осудила посету потпредседника Тајвана Америциwww.globallookpress.com © Walid Berrazeg/Keystone Press Agency

Кинеско министарство спољних послова осудило је кратку посету потпредседника Тајвана Вилијам Лаија Сједињеним Америчким Државама, рекавши да је Лаи сепаратиста и "човек који прави проблеме", због чега ће Кина предузети снажне кораке да заштити свој суверенитет.

Лаи, који се сматра најизгледнијим кандидатом на предстојећим, јануарским председничким изборима на Тајвану, стигао је у Њујорк касно у суботу и званично је у транзиту према Парагвају, где ће присуствовати инаугурацији новог председника те државе, преноси Ројтерс.

У саопштењу које је званични Пекинг објавио недуго након Лаијевог слетања у Њујорк, Кина изражава противљење било каквим посетама "сепаратистичких тајванских званичника који промовишу независности Тајвана" у САД.

Лаи је на свом налогу на платформи Икс, која се раније звала Твитер, написао да се "радује што ће видети пријатеље" у Њујорку.

Он је истакао да је "срећан што је стигао у Велику јабуку, икону слободе,
демократије и могућности".

Авион "Чајна ерлајнса" којим је Лаи путовао из Тајпеја слетео је на њујоршки аеродром "Џон Ф. Кенеди" нешто после 20:15. по локалном времену.

Ни Тајван ни САД нису дали саопштили тачне детаље о његовом распореду за време посете.

Лаура Росенбергер, председница Америчког института на Тајвану (АИТ), непрофитне организације која одржава незваничне односе америчке владе са Тајваном, навела је на платформи Икс да ће се састати са Лаијем у Сан Франциску.

Вашингтон нема формалне дипломатске везе са Тајваном, али су САД његов најважнији међународни снабдевач оружјем. Парагвај је једна од ретких преосталих земаља на свету која има формалне односе са Тајваном.

image