Свет

Из немачке Саксоније одлучно "не" слању ракета "таурус" Украјини

Према резултатима истраживања "Форса", две трећине немачког становништва противи се снабдевању Украјине овим пројектилима
Из немачке Саксоније одлучно "не" слању ракета "таурус" Украјини© South Korean Defense Ministry

Премијер немачке Савезне државе Саксоније Михаел Кречмер успротивио се снабдевању Украјине крстарећим ракета "таурус", јер би то могло продубити сукоб и изазвати проблеме ширих размера.

"Дефинитивно сам против снабдевања крстарећим ракетама", рекао је Кречмер у интервјуу за немачки "Шпигл".

Према његовим речима, немачка влада увек изнова прелази постављене црвене линије. То се догодило са тенковима "леопард", а сада се исто дешава са крстарећим ракетама. 

"Шта ће следеће уследити", упитао је премијер и додао:

"Да ли смо спремни да прихватимо чињеницу да ће немачке ракете моћи да погоде Русију?"

Уместо тога, позвао је на "нове, интензивне дипломатске иницијативе са слободног Запада".

Раније је Ројтерс, позивајући се на неименовани извор, јавио да немачка влада преговара са европском компанијом за производњу ракетних система МБДА о испоруци крстарећих ракета "таурус" Украјини.

Портал "Т-онлине" је, позивајући се на изворе у владајућој партији СПД, објавио да ће Берлин ускоро саопштити одлуку о испоруци Украјине ракетама дугог домета "таурус". Немачка влада је већ неколико пута јасно ставила до знања да се снабдевање Кијева овим пројектилима не разматра на приоритетној основи и без координације са партнерима у НАТО- у и Сједињеним Америчким Државама.

Главна тачка спора за испоруке "тауруса" је домет ракете од 500 километара, што би нарушило принцип Немачке да не испоручује оружје са таквим карактеристикама. У немачкој стручној заједници се у овом контексту расправљало о томе да ли се ракете могу програмирати тако да се не могу користити за удар на руску територију. Према писању "Шпигла", ово је питање за које се тренутно интересује канцелар Олаф Шолц, па се због тога наводно воде преговори са представницима војне индустрије.

Раније је члан одбора за спољне послове Бундестага Хришћанско-демократске уније Родерих Кизеветер у интервјуу за "Зидојче цајтунг" рекао да је потребна парламентарна иницијатива која покрива већину странака како би се појачао притисак на Шолца по овом питању. Његов заменик и саборац Ралф Штегнер казао је да су присталице брзог решења сукоба у Украјини кроз снабдевање оружјем све већег домета умногоме погрешиле, јер се сукоб само одуговлачио.

Према недавном истраживању "Форбса", две трећине немачког становништва противи се снабдевању Украјине овим пројектилима.

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини. 

image