Свет

"Глобал тајмс": Избор Лаија за лидера Тајвана је избор рата

Чини да се Лаи више не може ослонити на САД и да се "тражење независности" острва претворило у ћорсокак. Без обзира колико високо Лаи скаче, његова лична судбина је већ запечаћена
"Глобал тајмс": Избор Лаија за лидера Тајвана је избор ратаwww.globallookpress.com © Walid Berrazeg

Садашњи тајвански "потпредседник и "председнички кандидат" на предстојећим изборима Лаи Чинг-те је упорни заговорник независности Тајвана, који је на острву већ стекао срамну титулу "златног детета независности Тајвана", пише у уводнику кинески „Глобал тајмс“.

За Кинезе широм света, он је издајник који је заборавио своје корене. Међутим, он је постао проблем и за саме САД, будући да се отворено залаже за "независност". САД су забринуте да ће их он умешати у нешто што не желе и да ће им пореметити "велику стратегију." Другим речима, Лаи је потребан САД, али само под условом да га потпуно контролишу.

За Лаија, који је одлучан да се "ослања на САД у тражењу независности", ослањање на САД је само средство, а "тражење независности" је истински циљ. Али, сада се чини да се више не може ослонити на САД и да се "тражење независности" острва претворило у ћорсокак. Без обзира колико високо Лаи скаче, његова лична судбина је већ запечаћена.

Лаи је уложио много труда у тражење независности, а заузврат је и он понешто добио од САД. У суштини, било који облик званичне размене између САД и острва Тајван је кршење принципа "једне Кине".

Сваки амерички корак у смеру подршке "независном Тајвану" је опасно приближавање "црвеној линији" и провокација за све Кинезе, са обе стране Тајванског мореуза, који су посвећени поновном мирном уједињењу.

Сада тајванска Демократска прогресивна странка и неке снаге у иностранству воле да говоре о "миру и стабилности у Тајванском мореузу", али оно што заиста раде представља угрожавање и мира и стабилности.

Подмукла природа заговорника "независности Тајвана"

Можда САД желе да подсете Лаија на то где му је право место. Међутим, ово не мења његову подмуклу ћуд. Његова скорашња тврдња да му је политички циљ да "уђе у Белу кућу" изазвала је праву пометњу на острву и учинила САД дубоко незадовољним.

Да би ублажила ефекат његове изјаве, Бела кућа је морала да саопшти да политика "једне Кине остаје непромењена", што је, такође, сигнал који Лаи мора да размотри.

Лаи је тренутно заменик регионалног лидера острва Тајван и кандидат за следећег регионалног лидера. Пошто је Лаи отворени заговорник "независности Тајвана", очекује се да ће он, уколико буде изабран, вероватно бити радикалнији од своје претходнице Цај Ингвен. На Тајвану постоји изрека да је "избор Лаија избор рата" и то заиста није претеривање.

Лаи ће ускоро посетити Парагвај, али он је у фокус опет ставио САД. Лаи улаже све напоре да задовољи САД, надајући се да ће добити подршку Вашингтона. Он не види да је будућност обе стране Тајванског мореуза, укључујући и његову судбину, у рукама кинеског народа.

Ово је очигледан случај замене приоритета. Прошле године, када је Лаи отишао у Хондурас, то се претворило у потпуни промашај. Више од годину дана касније, Хондурас је прекинуо "дипломатске" везе са острвом Тајван и успоставио је дипломатске односе са Пекингом. И овога пута, ситуација у Парагвају је неизвесна. Парагвај је једини преостали "дипломатски савезник" острва у Јужној Америци.

Лаи Чинг-те је овога пута изгледао понизно, што је у супротности са његовим ранијим арогантним ставом о питању мореуза. Међутим, то не значи да је Лаи постао скроман. То је само привремено стање, изнуђено одвраћањем копнене Кине и строгим ограничењима од стране САД.

image