Свет

Стижу нове вакцине, "ерис" се рапидно шири

Поједини лекари саветују да би нова унапређена верзија вакцине против новог соја била погодна за све, укључујући и децу старију од 6 година
Стижу нове вакцине, "ерис" се рапидно шириGetty © Photo by Michael Ciaglo/Getty Images

Нова вакцина против ковида требало би да се појави следећег месеца, али здравствени стручњаци и аналитичари кажу да ће вероватно бити хладно примљена, иако се "Ерис" варијанта вируса рапидно шири. 

Како пише Ројтерс, потражња за вакцином је нагло опала од 2021. године када је први пут постала доступна и када је више од 240 милиона људи у САД, односно 73 одсто становништва примило барем једну дозу вакцине.

Пружаоци здравствених услуга и поједине апотеке почеће следећег месеца да нуде вакцину, унапређену зарад борбе против "Омикрон" верзије вируса која је доминантна од прошле године.

"Они ће се борити против све мање забринутости због вируса, засићења и скептицизма у вези са предностима ове вакцине", рекла је директорка у фондацији "Каисер" Ешли Кирзингер.

Нова варијанта вируса корона - "ерис", због које је Светска здравствена организација јуче свим државама упутила препоруку да обрате пажњу на епидемиолошку ситуацију, регистрована је у 51 држави, укључујући и Грчку, где тренутно летује велики број грађана Србије.

Из СЗО упозоравају да је реч о "варијанти од интереса" јер "ерис" означен као ЕГ.5 има потенцијал да се лако пренесе, да узрокује теже облике болести, и да заобиђе имуни систем стечен прележаним ковидом или вакцинацијом.

Стручњаци наводе да су симптоми "ериса" температура, главобоља, кашаљ који не престаје, промене чула укуса и мириса, умор, цурење носа и бол у грлу. Практично, како истичу, исти симптоми као и код већине варијанти ковида.

Лекари у нашој земљи кажу да повишене температуре код већег броја пацијената сада региструју због стомачних вируса, инфекција услед слабог прања воћа и поврћа, алергијских компликација, а повремено и због ковида.

Како преноси Ројтерс, док поједини лекари истичу да годишње вакцинације треба да буду усмерена на старије особе и друге високоризичне особе, постоје лекари који саветују да би нова унапређена верзија вакцине против новог соја била погодна за све, укључујући и децу старију од 6 година. 

image