"Њузвик": Чиме то Украјина држи Џоа Бајдена у шаци?

Шта је разлог Бајденове огромне љубави према Кијеву, пита се амерички професор политичких наука

Администрација Џозефа Бајдена послала је милијарде долара вредну помоћ Украјини и наставља да је шаље, обећавајући Кијеву подршку "колико год буде потребно", па "Њузвик" поставља питање да ли, с обзиром да се све чешће чују коментари да Украјина не може да победи у сукобу, а америчка јавност све мање подржава наставак слања помоћи Кијеву, Украјина има нешто чиме уцењује америчког председника.

"Да ли је Бајденова константна подршка Украјини можда повезана са компромитујућим информацијама које се чувају у Кијеву о многим сумњивим пословним подухватима породице Бајден у Украјини и региону", пита се професор са Нортистерн универзитета Макс Абрамс у тексту за "Њузвик".

Када је Доналд Трамп био председник САД, мејнстрим медији су наводили да Русија има шкакљиве материјале и информације о председнику којима га уцењује, само да би се касније испоставило да је кампања Хилари Клинтон измислила причу да је Владимир Путин имао секс снимке Трампа са проституткама које уринирају по њему.

Ове и сличне инсинуације утихнуле су оног тренутка када је Бајден постао председник јер, изгледа, ниједна страна влада не може да има неку прљавштину о њему, наводи Абрамс у тексту за "Њузвик".

"Прљави послови његовог сина Хандера Бајдена у Украјини вероватно немају никакве везе са тим, зар не", наводи он.

На крају крајева, Хантер Бајден је добио милионе долара од сумњиве украјинске енергетске компаније "Бурисма", упркос томе што није имао квалификације за посао осим што је био син потпредседника у то време — што се показало као срећна околност када је његов отац отпустио генералног тужиоца Украјине Виктора Шокина, који је започео истрагу о Хантеровим пословним активностима - и то тако што је запретио украјинском председнику да ће блокирати америчку помоћ ако га се не реше.

Упркос доказима о Бајденовој корупцији у Украјини, влада Владимира Зеленског није "аутовала" Џозефа Бајдена и његову прљаву историју у Украјини. Али зашто би Зеленски разоткривао Бајдена? Уз огромну цену по Америку, Бајден води највећи рат од Другог светског рата да би помогао Украјини, наводи Абрамс за "Њузвик".

"Ипак, како америчка јавна подршка томе пресушује, не можемо а да се не запитамо колико слободе председник Бајден има да се повуче из овог огромног ратног напора, чак и ако жели. Једно је сигурно: да је председник Трамп водио ову врсту огромних напора у име стране силе, амерички медији би га називали страним плаћеником и пионом", закључује професор политичких наука у тексту за "Њузвик".