"Волстрит џорнал": Америка тражи алтеративни пут за украјинско жито, биће скупљи и спорији

Сједињене Државе немају ресурсе у Црном мору којима би обезбедиле извоз жита из Украјине, изјавила је заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг

"Волстрит џорнал" је у уторак објавио да САД преговарају са Турском, Украјином и неким другим земљама о стварању алтернативних извозних рута за украјинско жито. Како наводи овај лист, највећи део житарица биће послат реком Дунав до оближњих лука у Румунији, а затим ће се жито "слати на друге дестинације", иако је ова рута спорија и скупља.

Истовремено, како примећује "Волстрит џорнал", напори да се "повећају извозне могућности Украјине" преко Дунава чине се паралелно са корацима Турске и УН да Русију врате у оквире житног споразума.

Истиче се да САД разматрају "све потенцијалне опције, укључујући и војна решења, за заштиту бродова који иду за украјинске луке на Дунаву".

На састанку у румунском граду Галати у петак са лидерима Украјине, Молдавије и Румуније, високи амерички званичници разговарали су о алтернативним рутама за извоз украјинског жита, саопштио је Стејт департмент.

Споразум о житу је прекинут 18. јула, када је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН да се повлачи из споразума који је гарантовао безбедност испорука преко Црног мора.

Руски председник Владимир Путин је раније истакао да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, јер западне земље нису испуниле своје обавезе према Русији, предвиђене тим споразумом.

Путин је неколико пута рекао да су западне земље преузеле највећи део украјинског жита, а да главни циљ извоза - снабдевање сиромашних земља, укључујући и афричке - никада није остварен.

Америка признала да нема ресурсе у Црном мору

Сједињене Државе немају ресурсе у Црном мору којима би обезбедиле извоз жита из Украјине, изјавила је у уторак заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг, пренеле су "РИА Новости".

"САД у Црном мору немају активну имовину", одговорила је Сингова на питање о помоћи Вашингтона Кијеву.

Сингова је додала да САД, путем различитих канала, позивају Москву да се врати црноморској иницијативи како би се избегла глад у неким земљама.

Новинари су неколико пута поставили питање америчкој администрацији да ли постоји могућност да САД користе ратне бродове за заштиту извоза житарица преко Црног мора, али су власти САД одговориле да не желе да предузму такве кораке, како би "избегле ескалацију сукоба."