САД шаљу помоћ око 400 милиона долара док ЕУ оклева

Помоћ уочи међуизбора на којима се очекује победа републиканаца

Саветник за националну безбедност америчког председника Џејк Саливан ненајављено је посетио Кијев у петак, први пут од почетка руске специјалне војне операције.

Саливан се сасато са украјинским председником Владимиром Зеленским и његовим шефом кабинета Андрејем Јермаком, саопштено је из Саливанове канцеларије.

Саливан је украјинским званичницима пружио детаље о новом америчком безбедносном пакету који је најављен у петак и "потврдио да ће САД наставити са пружањем економске и хуманитарне помоћи, као и са напорима њихових партнера да позову Русију на одговорност за њену агресију", рекла је Саливанова портпаролка Ејдријен Вотсон.

Пакет војне помоћи вредан 400 милиона долара укључује унапређене тенкове Т-72 из совјетског доба, противракетне пројектиле "хок" као и дронове "феникс гост" који се користе против руских снага на истоку.

Сједињене Државе су послале и обећале помоћ у вредности од 18,2 милијарди долара од почетка специјалне војне операције у Украјини.

"Нећемо одустати, нећемо смањити подршку, идемо само напред", рекао је Саливан новинарима у Украјини.

Јермак је рекао да је Украјина у петак добила "потврду беспоговорне подршке нашој победи. Наши пријатељи и партнери су са нама и потпуно разумеју ситуацију."

Зеленски, који од савезника тражи додатне системе за противваздушну одбрану и напредније оружје, састао се у четвртак са двојицом америчких сенатора, демократом Крисом Кунсом из Делавера и републиканцем Робом Портманом из Охаја који су обојива чланови Комитета за спољне односе.

Како преноси "Блумберг", питање умешаности Ирана у сукоб у Украјини главни је извор бриге за америчке званичнике који су позвали Техеран да прекине са снабдевањем Русије дроновима.

"Постоје јасни и јавни докази да Иран помаже Русији у рату против Украине", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Запад и Украјина оптужују Русију да користи иранске дронове да гађа кључне инфраструктурне објекте у Украјини. Техеран и Москва то демантују, а из Кремља је поручено да је једино оружје који они користе оно произведено у Русији.

Најновија транша америчке помоћи Украјини стиже у тренутку када генерално опада подршка Украјинцима у америчком Представничком дому. САД 8. новембра чекају међуизвори на којима ће, по свој прилици, победити републиканци који су све мање заинтересовани за Украјину а све више за решавање горућих домаћих питања попут инфлације и раста трошкова живота.

Поједини републиканци на водећим позицијама су чак јасно рекли да Украјина више неће добијати ни долара помоћи од Вашингтона.

Истовремено, Европска унија - која је и сама суочена са растућом инфлацијом и енергетском кризом - разматра одлагање слања 2,9 милијарди долара вредне помоћи Украјини до почетка следеће године.

Ако се то догоди, Украјина ће се наћи у финансијском шкрипцу.