Амерички војни стручњак: Украјинска офанзива пропала, налетели су на "руску тестеру"

Данијел Дејвис сматра да је једна од највећих грешака контраофанзиве, њено покретање

Никакво спиновање неће променити тешку истину да је украјинска офанзива пропала, пише бивши амерички потпуковник и виши сарадник за приоритете одбране Данијел Дејвис у ауторском тексту за портал "1945".

Украјина је, како он наводи, своју прву грешку направила у Бахмуту. Држала је град све док група "Вагнер" није стигла на његову источну страну, и иако су војне потребе захтевале да се кијевске снаге тада повуку на следећу брањену линију на западу, њихов останак у Бахмуту Русима је олакшао задатак.

"Зеленски је ипак одлучио да интензивира борбу. Месецима су високи амерички лидери упозоравали украјинског председника да је та битка непобедива и да пређе на друге одбрамбене позиције. Не само да је одбио да се повуче на надмоћнији борбени положај, већ је наредио својим људима да не одустају ни од једне зграде, приморавајући их да се боре до смрти. Месец за месецом, Зеленски је слао бригаду за бригадом да појача Бахмут у настојању да преокрене плиму", подсећа Дејвис.

И кад је Бахмут пао, Зеленски је пркосио демантујући да је ову битку изгубио, а његова упорност и неспремност, тврди амерички војни стручњак, скупо су га коштали.

"Не само да је Украјина потрошила незаменљиве ресурсе на одбрану стратешки небитног града, већ је изгубила и критично важне бригаде за своју дуготрајну офанзиву која је требало да се спрема. Нажалост, када је офанзива покренута у јуну, грешке су се наставиле", наводи Дејвис.

Иако се на сва уста причало о "напредној обуци" коју су украјинске оружане снаге добијале од НАТО чланица, истина је, како он тврди, да је пут ка украјинском неуспеху утрла баш неадекватна обука.

"Обука Европе и НАТО-а није трансформисала украјинску војску. Као што сам тврдио месецима пре почетка офанзиве, за Украјину је било скоро немогуће да се трансформише у року од неколико недеља или неколико месеци обуке и добијањем мешавине НАТО опреме", јасан је он.

Да би се створила успешна и координирана операција комбинованог наоружања неопходно је да се спроведе и индивидуална и колективна обука, а Украјина није имала ниједан од тих предуслова. Стога за Дејвиса није неко изненађење што се офанзива урушила попут зида од цигли, већ на самом почетку.

Први проблем који је довео до неуспеха Украјинаца било је то што је украјински војни и политички врх наредио да офанзива уопште почне. 

"Украјина такође пати од хроничног недостатка капацитета противваздушне одбране, неадекватног броја хаубица и артиљеријских граната, недовољних система за електронско ратовање, недостатка пројектила, и можда најважније од свега, једва има 25 одсто потребних капацитета за деминирање. Дакле, када је Украјина 5. јуна покренула офанзиву преко широког фронта, нико у Кијеву, Вашингтону или Бриселу није требало да се чуди што су налетели на руску тестеру", закључује Дејвис.

 Украјинци су изгубили десетине хиљада људи да би прешли неколико километара на Запорошком фронту и њихова армија нема довољно трупа или опреме да настави овим "пузећим" темпом. 

"Офанзива је пропала из потпуно предвидљивих разлога, заснованих на трајним основама борбе који нису подложни оптимизму, жељама или спиновању. Питање је, међутим, шта би САД сада требало да раде. Политика Вашингтона од почетка рата подржава Украјину "колико год је потребно". Да ли је то икада била добра или лоша идеја, дебатоваћемо други пут. Оно што је овде важно јесте да та политика није произвела резултат који би био користан ни за Кијев ни за Вашингтон и сада мора да еволуира да би се признала нова реалност", истиче амерички војни стручњак.