Руски агенти су свуда: Бугари у Британији осумњичени за шпијунажу у корист Русије

Троје бугарских држављана око десет година били су повезани са станом у западном Лондону, који се налази на око 1.500 метара од базе РАФ-а, пише "Телеграф"

Троје осумњичених да су шпијунирали у корист Русије и које је ухапсила против-терористичка полиција, живели су у стану у непосредној близини базе Краљевског ваздухопловства (РАФ) Велике Британије коју користе министри и чланови краљевске породице, објавио је "Телеграф".

Бугарски држављани Орлин Русев, Бизер Џамбазов и Катрин Иванова приведени су током рација које је британска обавештајна заједница спровела у Лондону и Норфолку. Око десет година, све троје су били повезани са станом у западном Лондону, који се налази на око 1.500 метара од базе РАФ-а, пише британски лист.

Чланови британске краљевске породице ову базу редовно користе када лете у иностранство, а често је користе и министри и страни председници. 

Троје бугарских држављана испрва је ухапшено под сумњом да су починили кривична дела и прекршили Закон о службеним тајнама, али су касније оптужени и за поседовање лажних исправа будући да је код њих наводно нађено више фалсификованих пасоша.

Један од комшија ухапшених, описао је да је Џамбазов рекао да ради за Интерпол и да је покушао да постави велику сателитску антену на имању. Он је испричао и да је једино сателитска антена на имању Џамбазова била окренута у другу страну у односу на остале у комшилуку.

"Сећам се да ми је једном када смо се срели причао да ради за Интерпол, изгледало је да искрено говори и нисам имао разлога да сумњам у њега", рекао је комшија за "Телеграф". 

За Русева се у тексту британског медија наводи да се бави пресретањем комуникација и електронских сигнала, да је радио као саветник за бугарско Министарство енергетике и да има пословне везе с Русијом. 

Он је ухапшен у Норфолку, док су Џамбазов и Иванова ухапшени у њиховом стану у Хероу, где су их комшије описале као тихе и повучене. За њега се сматра да је радио као болнички возач, а за њу да је била асистент у лабораторији у централном Лондону. 

Комшије су изјавиле да је пар имао пуно посетилаца и да су мислили да изнајмљују свој стан преко "Ербиенбија".

Подсећа се и на писање "Тајмса" да су истражитељи Скотланд јарда навели да су код њих нађене лажне новинарске легитимације и одећа какву користе у "Нешенел џиографику" и "Дискаверију", па да се претпоставља да су под лажним идентитетом новинара спроводили операције надзирања.

Бугарски амбасадор у Великој Британији Марин Рајков рекао је да није знао за хапшења и потврдио да имају извештаје да је Иванова својевремено била члан изборне комисије 2021. године.