Свет

Украјина разочарана: Ништа од Ф-16 до следеће године

Кијев се надао да ће овим летелицама ојачати противваздушну одбрану, али је мало вероватно да ће та жеља бити испуњена у скорије време
Украјина разочарана: Ништа од Ф-16 до следеће године© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Кијев не би требало да очекује америчке борбене авионе Ф-16 све до 2024. године, изјавио је саветник команде ваздухопловства Украјине Јуриј Игнат.

Према његовим речима, Кијев се надао да ће овим летелицама ојачати противваздушну одбрану, али је мало вероватно да ће та жеља бити испуњена у скорије време.

Он наводи да још увек није познато када ће Украјина добити авионе, па да ће зато до краја године морати да "се сналази".

"Нажалост, јасно је да нећемо добити Ф-16 током јесени и зиме. Надали смо се да би ти авиони заиста могли да постану део наше противваздушне одбране", истиче Игнат.

"Политико" је недавно известио да се Сједињене Америчке Државе и савезници још нису договорили ко ће обучавати украјинске пилоте да управљају борбеним авионима Ф-16, као ни где ће обука бити организована.

Данска и Холандија пре два месеца су најавиле да ће предводити међународну коалицију за обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима америчке производње, а коалиција је од тада нарасла на 11 чланица, међу којима су Канада, Пољска и Велика Британија.

Међутим, ниједан пилот до данас није започео обуку, а амерички званичници још не знају ни у којој држави ће обучавати Украјинце.

Начелник америчког генералштаба Марк Мили недавно је изјавио да САД не могу да испоруче довољно авиона да ток сукоба преокрену у корист Кијева.

Према недавном извештају "Вашингтон поста", прва група украјинских пилота која ће проћи обуку за управљање авионима Ф-16 неће бити спремна до лета 2024. Званичници кажу да ће пилоти морати да заврше четворомесечни курс енглеског језика, пре него што уопште буду могли да почну летачку обуку.

image