Немачка купује израелски ракетни систем: Највећи уговор до сада

До краја године требало би да буде потписан уговор о продаји ракетног одбрамбеног система "ероу 3" Немачкој вредан 3,5 милијарди долара

Сједињене Америчке Државе одобриле су продају израелског ракетног одбрамбеног система "ероу 3" Немачкој, а уговор вредан 3,5 милијарди долара највећи је споразум о продаји наоружања који до сада Израел склопио, саопштило је Министарство одбране Израела.

Немачка и Израел потписаће писмо о намерама са 600 милиона долара иницијалне исплате како би започели рад на пројекту, а потпуни уговор биће потписан до краја 2023. године, додаје се у саопштењу, а преноси Ројтерс.

САД су партнер Израела на пројекту "ероу", наоружању које су заједнички развиле израелска Организација за противракетну одбрану и Агенција за ракетну одбрану Сједињених Држава.

Док "патриот" и ИРИС-Т покривају средњи слој противваздушне одбране, "ероу 3", који су произвели израелска ваздухопловна индустрија и компанија "Боинг" пружа заштиту за виши слој. Дизајнирана је за пресретање балистичких пројектила изван земљине атмосфере, на висини која омогућава безбедно распршивање било које неконвенционалне бојеве главе.

Немачка је навела да очекује да ће њене ваздухопловне снаге добити "ероу 3" крајем 2025. године.

Израелски "Арми радио" објавио је да би свечано потписивање уговора о продаји израелског ракетног система Немачкој требало да буде организовано у новембру.