Свет

Столтенберг: Још без одлуке о испоруци Ф-16 Кијеву

Обука украјинских пилота за овај типа авиона је тек почела, па се поставља питање ко ће летети на њима ако буду ускоро испоручени
Столтенберг: Још без одлуке о испоруци Ф-16 Кијевуwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Коначна одлука о испоруци борбених авиона Ф-16 Кијеву још није донета, али таква могућност постоји, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на телевизији "Дагбладет" преносе "РИА Новости".

"То је сасвим могуће", рекао је генерални секретар Алијансе и додао да још нема коначне одлуке о овом питању.

Владимир Зеленски је 2. августа најавио да ће обука украјинских пилота почети овог месеца. Према украјинском министарству одбране, програм обуке ће трајати најмање шест месеци и може се одржати у Данској или Холандији. Очекује се да ће до пролећа 2024. пилоти моћи да лете авионима Ф-16.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров приметио је да САД и њени НАТО сателити стварају ризик од директног оружаног сукоба са Русијом, што је бременито катастрофалним последицама. Према његовим речима, то што Кијев има борбене авионе Ф-16 способне да носе нуклеарно оружје Русија ће сматрати претњом са Запада у нуклеарној сфери.

image