Троје против Кине: Да ли ће овај савез опстати?

Циљ скупа у Камп Дејвиду је да САД, Јапан и Јужна Кореја покажу јединствен фронт

Амерички председник Џозеф Бајден састаће се данас у Камп Дејвиду са јапанским премијером Фумиом Кишидом и председником Јужне Кореје Јуном Сук-јеолом.

Разлог овог неуобичајеног сусрета - будући да се представници три земље састају само на маргинама међународних самита јер су Токио и Сеул љубоморни једни на друге због односа са Вашингтоном - је Кина и страх да ће Пекинг спровести своје претње и припојити Тајван силом, пише "Шпигл". А ту је и питање Северне Кореје која константно тестира нове пројектиле.

Самит САД, Јапана и Јужне Кореје одражава промену у ставу према источној Азији од почетка Специјалне војне операције у Украјини. Јапан страхује да би Кина могла да покрене сличну операцију у њиховој близини, наводи лист.

Очекује се да ће у Камп Дејвиду званичници нагласити своју посвећеност проширењу сарадње у региону, а у светлу "хладног рата са Кином" ближе ће сарађивати економски и тенолошки како би обезбедили стратешке ланце снабдевања за полупроводнике и друге хај-тек производе.

Једини проблем је, пише "Шпигл" како ће у пракси функционисати та сарадња САД са "тешким" савезницима и да ли ће потрајати?

Помирење Јужне Кореје и Јапана које Бајден жели да запечати на самиту могло би брзо да испари са мандатом председника Јуна 2027. А и неповерење две земље је дубоко.

Ту је и питање стратешких интереса три земље. Јужну Кореју највише брине северни сусед. Када је реч о Тајвану, Сеул ради све да не наљути моћног суседа Кину. Јужна кореја наставља да извози готово 40 одсто својих полупроводника у Кину без које дугорочно решење сукоба на Корејском полуострву није могуће.

Из америчког угла, сарадња са Јапаном не иде глатко, што је показала недавна симулација кинеског напада на Тајван где се мерила реакција јапанских и америчких снага. Испоставило се да премијер у Токију - кога је "играо" бивши министар одбране, био више забринут за своје људе него за Американце. А то Вашингтону није добро "легло".

Чињеница да Бајден сада наређује источноазијским савезницима да дођу у Камп Дејвид, пре свега показује једну ствар: њих тројицу тек чека најтежи посао, закључује "Шпигл".