Свет

Лондон шаље нове дронове Кијеву

Беспилотне летелице ће бити дизајниране за обављање различитих задатака, укључујући хватање циљева, електронско ратовање, артиљеријско навођење и ноћне операције, наводи се на сајту британске владе
Лондон шаље нове дронове Кијевуwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru

Лондон је почео да испоручује Кијеву нову серију извиђачких дронова у оквиру Међународног фонда за Украјину, објављено је у саопштењу на сајту британске владе, преносе "РИА Новости".

"Почела је испорука Украјини новог пакета беспилотних летелица које финансира Међународни фонд за Украјину којим управља Велика Британија", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да су украјинске снаге већ почеле обуку на њима, а да ће укупно бити преко 100 дронова.

"Набавка беспилотних летелица укључује неколико типова дронова дизајнираних за обављање различитих задатака, укључујући хватање циљева, електронско ратовање, артиљеријско навођење и ноћне операције", додаје се.

Русија је раније послала протесну ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Министарство спољних послова Руске Федерације саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоруком оружја Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Лавров је навео да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини, "укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља на територији Велике Британије, Немачке, Италије и других земаља".

image