Свет

Може ли Трамп да помилује самог себе уколико буде поново изабран за председника?

На савезном нивоу, ова могућност је веома дискутабилна, сматрају правни стручњаци, али у Џорџији је потпуно искључена
Може ли Трамп да помилује самог себе уколико буде поново изабран за председника?www.globallookpress.com © Kyle Mazza

Уколико буде поново изабран за председника САД, Трамп неће моћи да обустави случај који је против њега покренут у Џорџији, пише "Политико".

У овој држави за помиловања је овлашћен Државни одбор за помиловање и условни отпуст. Овлашћења овог одбора гарантује Устав државе.

Федерални тужиоци знају да Трамп може, уколико победи на изборима 2024, да обустави ове кривичне поступке, или тако што ће наредити Министарству правде да одбаци оптужбе, или путем институције помиловања. Међутим, у Џорџији, где се Трамп суочава са оптужбама за рекетирање, председник САД нема овлашћење да обустави случај.

Председници могу да издају помиловања само за савезне злочине, а оптужница у Џорџији је државни злочин. Трамп не би могао ни да затражи помоћ од гувернера државе, јер у Џорџији, за разлику од многих других држава, он не може да неког помилује.

Ако Трамп буде осуђен у Џорџији по свима или по већини од 13 тачака оптужнице, вероватно ће се суочити са затворском казном. Осим тога, одбор од подносилаца молби за помиловање тражи да преузму одговорност за своје поступке и покажу да се кају.

Поред случаја у држави Џорџија и друга два савезна случаја, Трамп се суочава и са оптужбама државе Њујорк због покушаја да ућутка порно звезду, која га је тужила због наводе афере коју је имала са њим. У Њујорку, гувернер може да неког помилује, али ова држава још од 2006. године није имала гувернера из редова Републиканске странке.

Њујоршке оптужбе - 34 кривична дела због фалсификовања пословних докумената - мање су озбиљне од оптужби у Џорџији и носе мањи ризик од затворске казне.

Резервне опције за Трампа

Чак и на савезном нивоу, могућност да Трамп самог себе помилује је дискутабилна. Ако Трамп следеће године победи у трци за председника, у једном или оба савезна случаја он би могао да помилује самог себе. Трамп је већ изјавио да сматра да председник има "апсолутно право" на то. Међутим, ниједан председник САД до сада није користио ово овлашћење.

Правници се углавном слажу да би такав чин био неуставан. Канцеларија правног саветника бившег председника Ричарда Никсона сматра да председник не може да помилује самог себе због основног правила да нико не може бити судија у сопственом случају.

На савезном нивоу за Трампа постоји још једна опција: да му неки други председник из Републиканске странке пружи помиловање. Неки од његових ривала из Републиканске странке саопштили су да би размотрили помиловање уколико преузму дужност. Међутим, помиловање Никсона од стране бившег председника Џералда Форда 1974. године сматра се једним од важних разлога за његову политичку пропаст на изборима 1976.

Трамп није крио да би, ако поново уђе у Белу кућу, користио помиловање на начин који сматра политички корисним. Он је изнео идеју о помиловању оптужених који су 6. јануара упали у Капитол.

Међутим, Трамп није хтео да искористи ово овлашћење док је био на функцији, упркос томе што су многи од њега тражили и очекивали помиловање.

"Одлучио сам да се нађем на листи за помиловање", написао је Џон Истман у мејлу Рудију Ђулијанију у данима после напада од 6. јануара. Али Трампово помиловање никада није стигло.

Трамп је, међутим, помиловао Стива Бенона и Роџера Стоуна, који су правоснажно осуђени током његовог мандата.

image