Свет

Бела кућа потврдила: Одобравамо слање авиона Ф-16 у Украјину

Након што пилоти буду завршили са обуком, САД ће бити спремна да, у консултацијама са Конгресом, одобре пренос авиона Ф-16 из трећих земаља Украјини, каже Џејк Саливан
Бела кућа потврдила: Одобравамо слање авиона Ф-16 у Украјину© Tanjug/Boris Roessler/dpa via AP, File

Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити авионе америчке производње Ф-16 из трећих земаља Украјини, након што пилоти из те земље прођу обуку.

"Након што пилоти буду завршили са обуком, САД ће бити спремна да, у консултацијама са Конгресом, одобре пренос авиона Ф-16 из трећих земаља Украјини", рекао је амерички саветник са националну безбедност Џејк Саливан.

Намера је "формализована" у писму које је државни секретар Ентони Блинкен раније послао европским савезницима, рекао је он.

Западни медији су раније пренели да су Данска и Холандија заинтересоване да испоруче своје авионе Ф-16 Украјини, а Саливан је рекао да су и САД "потпуно интегрисане" у тај процес, укључујући и обуку украјинских пилота.

Слање америчких ловаца Ф-16 Украјини неће утицати на ток Специјалне војне операције (СВО), рекао је раније данас члан Државне думе са Крима Михаил Шеремет за "РИА Новости".

"Ово ни на који начин неће утицати на ток СВО. Можда може да одужи борбу, али никако неће да заустави нашу одлучност да оно што смо започели доведемо до логичног краја. Непријатељ мора да буде поражен, друге опције неће бити. Не планирамо да преговарамо са терористима и агресорима", рекао је Шеремет агенцији.

image