Свет

САД шаљу новог амбасадора у Нигер: Без предаје акредитива "због политичке кризе"

Долазак Фицгибонсове у Нигер не одражава промену у нашој политичкој позицији, али одговара на потребу да се у изазовним временима успостави адекватно руководство наше дипломатске мисије, наводе из Стејт департмента
САД шаљу новог амбасадора у Нигер: Без предаје акредитива "због политичке кризе"© Foto Tanjug/AP Photo/Richard Eshun Nanaresh

Нови амбасадор САД у Нигеру Кетлин Фицгибонс стигла је у престоницу Нијамеј, али неће званично предати акредитиве због "политичке кризе", саопштено је данас из Стејт департмента.

"Долазак Фицгибонсове у Нигер не одражава промену у нашој политичкој позицији, али одговара на потребу да се у изазовним временима успостави адекватно руководство наше дипломатске мисије", наводи се у саопштењу портпарола Стејт департмента Метјуа Милера, пренос Ројтерс.

Сједињене Америчке Државе су вршиле притисак да се постигне дипломатски расплет политичке кризе у Нигеру која је избила 26. јула када је војна хунта у тој земљи свргнула председника Мохамеда Базума и преузела власт.

"Дипломатски фокус мисије Фицгибонсове биће залагање за проналажење дипломатског решења кризе које ће сачувати уставни поредак у Нигеру", наводи се у саопштењу Метјуа Милера.

image