Свет

Немци не желе да "тауруси" иду у Кијев

Истраживање је показало да се око 52 одсто становништва одлучно противи слању пројектила дугог домета у Украјину
Немци не желе да "тауруси" иду у Кијевwww.globallookpress.com © IMAGO/Arnulf Hettrich

Већина Немаца противи се идеји да се Кијеву обезбеде крстареће ракете дугог домета, које би потенцијално могле да се користе за нападе дубоко на територији Русије, показало је најновије истраживање медијске куће АРД и "Дојчланд тренда". 

Око 52 одсто испитаника одлучно се противи таквим испорукама, само 36 одсто их подржава, док 12 одсто анкетираних нема мишљење о том питању, показало је истраживање.

Шведско-немачке крстареће ракете "таурус КЕПД 350" имају домет од око 500 километара и носе огромну бојеву главу од 500 килограма, па би зато, ако би биле испоручене постале моћан додатак украјинском арсеналу дугог домета.

Чини се да је став грађана Немачке по питању украјинског сукоба и даље дубоко подељен, како географски, тако и политички, па се, на пример, око 70 одсто грађана Источне Немачке чврсто противи да се Украјини пошаљу ракете, док је у Западној Немачкој, против овакве одлуке само 47 одсто грађана.

Што се тиче резултата анкете гледано по страначком опредељењу испитаника, око 68 одсто присталица "Зелених", било је за испоруку пројектила, док би такав потез подржало и 56 одсто гласача Слободне демократске партије.

Присталице десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), с друге стране, у већини се противе таквом наоружавању Украјине – њих 76 одсто је против.

Нова анкета, ипак је показала знатно нижи ниво противљења испоруци пројектила "таурус" него истраживање које је раније овог месеца спровео истраживачки институт "Форса" за два немачка канала, РТЛ-а и Н-ТВ. 

У том истраживању, јасна већина од 66 одсто одбацила је идеју слања муниције дугог домета у Украјину.

До сада су највиши немачки званичници оклевали да пошаљу ракете "таурус, упркос поновљеним захтевима Украјине, а прошлог месеца, немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да је сагласан са америчким председником Џоом Бајденом да оружје које испоручује Запад не треба користити за нападе на руску територију.

Почетком августа, немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да такве испоруке "тренутно нису наш главни приоритет", наводећи да су забринутости око снабдевања таквим оружјем "посебног домета" - "очигледне" и истичући да сам Вашингтон такође одлаже да обезбеди Кијев са муницијом већег домета.

За разлику од Немачке и САД, Велика Британија, такође водећи добављач Украјине, Кијеву је већ обезбедила крстареће ракете "сторм шедоу"  домета већег од 250 километара. Прошлог месеца, Француска се такође обавезала да ће испоручити ракете дугог домета "СКАЛП", које су заправо локализована верзија "сторм шедоу".

image