Свет

Египат рачуна на подршку Русије за чланство у БРИКС-у

Ова земља ће на предстојећем самиту у Јужној Африци поднети захтев за придруживање
Египат рачуна на подршку Русије за чланство у БРИКС-у© Tanjug/AP Photo/ Anupam Nath, File

Египат ће на предстојећем самиту БРИКС-а у Јужној Африци поднети захтев за придруживање тој организацији, и уверени смо да ће Русија подржати тај захтев, рекао је председник Египатског савета за међународне послове и бивши министар спољних послова Египта Мохамед ал-Ораби.

"Египат ће у уторак учествовати на самиту БРИКС у Јужној Африци и поднеће захтев за придруживање тој организацији. Рачунамо на подршку Русије у овом питању", рекао је Ал-Ораби, преноси ТАСС.

Прошле године је египатски председник Абдел Фатах ел Сиси изнео предлог својој влади за приступање Новој развојној банци БРИКС-а, а влада Египта је на свом децембарском заседању подржала ову иницијативу и одобрила нацрт резолуције шефа државе.

Већ крајем јануара 2023. године, египатски парламент је одобрио споразум којим се Египту дозвољава придруживање тој финансијској институцији.

Руски амбасадор у Каиру Георгиј Борисенко 14. јуна је потврдио да је Египат поднео захтев за придруживање организацији.

Самит БРИКС, којим председава Јужна Африка, одржаће се у Јоханесбургу и према речима јужноафричког министра за међународне односе и сарадњу Наледија Пандора, лидери БРИКС ће разговарати о проширењу  организације.

image