Свет

Лидер хунте у Нигеру упозорио на војну интервенцију, тврди да нема намеру да "конфискује" власт

Генерал Тијани је такође најавио покретање "националног дијалога" и потврдио да ће у наредих тридесет дана бити формулисани "конкретни предлози" у циљу постављања "темеља новог уставног уређења"
Лидер хунте у Нигеру упозорио на војну интервенцију, тврди да нема намеру да "конфискује" властwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Лидер војне хунте у Нигеру, генерала Абдураман Тијани, поручио је у суботу увече да не намерава да "конфискује власт" и да прелазни период не може да буде дужи од три године.

Он је упозорио стране земље на припреме за војну интервенцију усмерену на његову земљу, наводи "Фигаро".

"Немамо амбицију да конфискујемо власт. Али ако би на нас извршили напад, то не би била транзиција коју у коју би људи веровали", ​​рекао је Тијани у телевизијском обраћању дан након одлуке економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС) да почне са припремама за оружану интервенцију.

Генерал Тијани је такође најавио покретање "националног дијалога" и потврдио да ће у наредих тридесет дана бити формулисани "конкретни предлози" у циљу постављања "темеља новог уставног уређења".

Тијанијев говор долази након јучерашње посете делегације ЕКОВАС-а у потрази за мирним решењем кризе.

"ЕКОВАС се спрема да нападне Нигер тако што ће успоставити окупаторску војну власт у сарадњи са неком страном војском", рекао је генерал Тијани, не наводећи о којој страној земљи је реч.

Он је такође осудио "илегалне и нехумане" санкције Економске заједнице западноафричких држава.

Нигер је од 30. јула под тешким финансијским и трговинским санкцијама које је увела организација ЕКОWАС захтевајући да се на власт врати свргнути председник Мохамед Базум, који је у заробљеништву од пуча 26. јула.

Из ЕКОВАС-а су недавно поручили да је организација одредила тачан датум почетка војне интервенције у Нигеру у циљу "обнове уставног поретка".

"Војно решење није опција коју преферирамо, али непопустљивост војне хунте у Нигеру приморава нас да прибегнемо њему. Догађаји који се дешавају у Нигеру представљају део серије државних преврата и ми покушавамо да ставимо тачку на то". 

image