Свет

Потпредседник Тајвана: Сматрам да Тајван није део Кине

Лаијеве изјаве емитоване су у тренутку када је кинеска војска спроводила поморске маневре у близини Тајвана
Потпредседник Тајвана: Сматрам да Тајван није део Кине© Taiwan Presidential Office via AP

Избори на Тајвану следеће године представљају избор између демократије и аутократије, устврдио је потпредседник Тајвана Вилијам Лаи, након што је Кина започела поморске маневре око Тајвана, а што медији оцењују као израз незадовољства због његове недавне посете Сједињеним Америчким Државама.

Лаи, који према анкетама важи за фаворита на изборима за новог председника Тајвана који су заказани за јануар идуће године, кратко је боравио у САД током свог путовања у Парагвај, што је изазвало бес званичног Пекинга који га сматра за опасног сепаратисту, наводи Ројтерс.

"Мој став је да Тајван није део Народне Републике Кине. Спремни смо да се повежемо са међународном заједницом и разговарамо са Кином под гаранцијом безбедности", рекао је Лаи у интервјуу емитованом у суботу.

Пекинг Тајван сматра својом територијом, а формалну приврженост Вашингтона политици "Једне Кине" потврдио је и државни секретар САД Ентони Блинкен током посете Пекингу у јуну.

Међутим, Вашингтон је уједно и највећи снабдевач Тајвана оружјем.

Тајпеј је јутрос саопштио да је у протекла 24 часа, 25 авиона кинеског ратног ваздухопловства прешло средишњу линију Тајванског мореуза.

На основу објављене мапе се може видети да су међу поменутим летелицама били и борбени авиони Су-30 и Ј-11, а непосредних назнака да Кина наставља вежбе у недељу није било.

image