Свет

Бивши светски лидери: Oдлучивање у Савету безбедности неразумно и нелогичо

Чланови групе "Старешине" при УН критиковали су рад ове организације и њену немоћ да заузме чвршћу позицију у тренутним глобалним околностима
Бивши светски лидери: Oдлучивање у Савету безбедности неразумно и нелогичоwww.globallookpress.com © Danita Delimont

Уједињене нације морају да буду снажније и уједињеније ако желе да остану централни играч у борби против светских криза које ескалирају, изјавили су представници групе бивших светских лидера "Старешине" при УН, а пренео Асошиејтед прес.

Они су се тако придружили, у последње време све гласнијим критикама ове организације коју чине 193 чланице.

"Неуспех Савета безбедности да усвоји правно обавезујућу резолуцију која се односи на руску инвазију на Украјину и кршење Повеље УН због руског права вета ставио је у средиште пажње растуће глобалне поделе, будућност Уједињених нација и позиве за реформе УН- пише АП.

 "Старешине" су зато истакле да би Савет требало да се позабави "паралишућим утицајем својих вета", док би генерални секретар УН, морао да се "изјасни о кршењу међународног права".

Тако је заменик председавајућег ове групе и некадашњи генерални секретар УН Бан Ки Мун негодовао јер Савет безбедности, наводно није успео да предузме никакву акцију у вези са сукобом у Украјини и осталим глобалним изазовима који су поделили пет сталних чланица УН са правом вета (Русију, Кину, Сједињене Државе, Британију и Француску).

"Не може се ништа без јединства Савета безбедности. Снажно сам позвао чланове Савета безбедности да веома озбиљно размотре како ће задржати свој кредибилитет и престиж, али и о томе зашто нису јединствени", рекао је он.

Он је члановима Савета поручио и да размисле о промени, како је рекао, "нелогичног и неразумног" начина на који доносе одлуке.

 Јер, како је навео, свих 15 чланова има право вета на правно необавезујуће изјаве председника Савета и изјаве за штампу, док пет сталних чланица имају право вета на резолуције које јесу правно обавезујуће.

"Ово заиста нарушава кредибилитет Уједињених нација", рекао је Бан Ки Мун.

Док год Русија има право вета, Секретаријат УН би "требало да користи своју моћ чувара, да делује као судија и прозива земље које крше међународно право и међународно хуманитарно право", рекао је за АП други члан "Старешина", бивши високи комесар УН за људска права, Зеид Рад Ел Хусеин, одговарајући на питање могу ли УН бити ефикасан заговорник окончања сукоба у Украјини.

image