Свет

Нови британски амбасадор у Београду: Ситуција на Балкану крхка, пратимо стање у БиХ и на КиМ

Очигледно је да не постоји лак одговор, али ће он у коначници захтевати тешке изборе и спремност на компромисе
Нови британски амбасадор у Београду: Ситуција на Балкану крхка, пратимо стање у БиХ и на КиМ© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Британски амбасадор у Београду Едвард Фергусон не крије да Велика Британија пажљиво прати догађаје на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини.

Фергусон је нагласио да је ситуација на Балкану крхка и да, иако су се сви надали позитивном помаку у преговарачком процесу Приштине и Београда, уместо тога су виђене само тензије, рекао је он за "Курир".

У интервјуу је нагласио је да Србија има посебну одговорност да ради на постизању мира и безбедности, јер "као највећа економија у региону, може највише да изгуби у случају нестабилности и конфликта".

"То је врло фрустрирајућа ситуација. Само неколико месеци раније, у марту, председник Александар Вучић и премијер Аљбин Курти постигли су споразум да нормализују односе Београда и Приштине. Ми смо у потпуности подржали преговарачки процес под покровитељством ЕУ и САД. Сви смо се надали да ћемо до сада видети неке конкретне, позитивне кораке напред, који би помогли да се умање тензије између Србије и 'Косова'. Уместо тога, видели смо подизање тензија, које су довеле до озбиљних повреда припадника јединица Кфора, за које се сви слажу да делују на фер и уједначен начин. То је потпуно неприхватљиво. Они који су за то одговорни морају одговарати, а владе у Београду и Приштини морају да раде јаче на смиривању ситуације", објашњава.

Британски амбасадор је додао и да не постоји лако решење за косовско питање.

"Очигледно је да не постоји лак одговор, али ће он у коначници захтевати тешке изборе и спремност на компромисе. Као преговарач, мислим да је важно да се ставите у позицију друге стране. За људе на тзв. Косову то значи да прихвате да Србија има легитимну забринутост за безбедност српских заједница на северу Косова и за заштиту српског културног наслеђа. За људе у Србији то значи да прихвате да је 'Косово' дом за 1,7 милиона Албанаца који не желе да буду део Србије. Уз разумевање може доћи до поверења, а са поверењем може се доћи до компромиса", каже Фергусон.

Алиша Кернс има право на сопствено мишљење

Фергусон је, поводом изјава британске посланице и председнице Одбора за спољну политику Британског парламента Алише Кернс да Српска православна црква учествује у шверцовању оружја из Србије на тзв. Косово, рекао да свако има право да изнесе своје личне ставове, додајући да ставови Кернс не представљају званичне ставове британске владе.

"Кфор је потврдио да они немају доказе да је Српска православна црква укључена у шверц оружја из Србије на 'Косово', а немамо их ни ми", закључио је Фергусон.

image