Свет

Цео улог на сто: И амерички "страјкери" на бојном пољу у Украјини

"Страјкери" су део украјинске 82. ваздушно-десантне бригаде којој је ове недеље наређено да уђе у борбу како би помогла у јачању контраофанзиве у јужном региону Запорожја
Цео улог на сто: И амерички "страјкери" на бојном пољу у Украјиниwww.globallookpress.com © Spc. Chandler Coats

На мрежама су се појавили снимци америчког борбеног возила "страјкер" у акцији у Украјини.

Иако веродостојност снимка није могуће дефинитивно потврдити, то показује, заједно са другим извештајима - да су "страјкери" сада у акцији у Украјини, а америчко напредно оклопно возило тек је недавно по први пут укључено у борбу против руских снага, пише "Бизнис инсајдер".

"'Страјкери' су део украјинске 82. ваздушно-десантне бригаде којој је ове недеље наређено да уђе у борбу како би помогла у јачању контраофанзиве у јужном региону Запорожја", известио је "Кијев пост".

Да се "страјкери" сада користе у Украјини, за "Инсајдер" је навео и Џими Раштон, безбедносни аналитичар из Кијева.

Мајкл Кларк, британски одбрамбени и безбедносни аналитичар рекао је за портал да су украјински генерали одлучили "да ставе цео улог на сто". 

Документа која су процурила раније ове године показала су да је 82. бригада била огромна јединица са око 150 оклопних транспортера пешадије које је испоручио НАТО. Њен импресивни арсенал укључује 90 америчких "страјкер" возила, 40 немачких "мардера", 24 америчка транспортера М113, као и 14 британских тенкова "челенџер", известио је "Политико".

Поред доласка "страјкера" на бојно поље у Украјини, верује се да ће тенкови "челенџер" тешки 71 тону са четири посаде додано заштићени "кавезима" – такође бити први пут у акцији.

Пентагон је први пут у јануару најавио да би могао Украјини да пошаље 90 транспортера "страјкер" као део пакета помоћи вредног 2,5 милијарди долара. 

"Страјкер" је хибрид борбеног возила пешадије и оклопних возила. Постоји 18 варијанти борбеног возила, а више од 4.900 је направљено у последњих 20 година у компанији "Џенерал дајнамикс".

Користе се за транспорт пешадије у битку и ван ње и наоружани су снажним топом од 30 милиметара за директну ватру. Они такође могу да пруже подршку оружјем попут минобацача од 120 милиметара, пише "Њујорк тајмс".

Осмоточкаш је тежак 20 тона и може да издржи брзину од око 100 километара на сат.

"Ове перформансе гарантују снагу која ће се брзо кретати као кохезивни комбиновани борбени тим", пише "Милитари".

Министарство одбране Руске Федерације тврди да је елиминисало четири "страјкера" од када су се појавили на југоисточној линији фронта у близини Запорожја.

image