Зеленски са Рутеом у Холандији: Договор око Ф-16 изгубљен у преводу?

Док председник Украјине поручује да је постигнут договор да Амстердам пошаље све своје ловце Ф-16 Кијеву, Руте након састанка истиче да и даље нису сигурни

Холандија ће Украјини испоручити 42 америчка борбена авиона четврте генерације Ф-16, објавио је председник Украјине Владимир Зеленски на Телеграму након састанка са премијером Холандије Марком Рутеом.

Након јучерашње посете Шведској у којој је од те државе тражио борбене авионе "грипен", он је допутовао у Холандију на састанак са Рутеом како би разговарао о снабдевању украјинске војске америчким ловцима Ф-16.

"Данас чинимо корак више ка ојачавању ваздушног штита Украјине. Марк Руте и ја смо се договорили о броју Ф-16 који ће бити обезбеђени Украјини након обуке наших пилота и инжењера. Испоручиће 42 авиона, а ово је само почетак", написао је Зеленски.

Са друге стране, како је пренео Ројтерс, Руте рекао је да не може да прецизира колико ће тачно ловаца Ф-16 његова држава испоручити Украјини, али је поручио да Амстердам на залихама има 42 авиона.

"Холандија још не може да прецизира колико ће ловаца Ф-16 испоручити Украјини", поручио је Руте, преноси британска агенција.

Раније је високи званичник америчке администрације рекао за РИА Новости да је Вашингтон одобрио трансфер америчких борбених авиона четврте генерације Ф-16 у Кијев из Данске и Холандије. Бела кућа је потврдила да ће Украјина добити борбене авионе америчке производње Ф-16 из трећих земаља након завршетка обуке пилота.