Планови Кине: БРИКС да буде геополитички ривал Групи 7?

Пекинг подржава процес ширења организације и поздравља улазак свих партнера истомишљеника у велику породицу БРИКС-а, саопштило је кинеско Министарство спољних послова

Кина ће на предстојећем самиту у Јоханесбургу позвати своје колеге из БРИКС-а да претворе асоцијацију у пуноправног, геополитичког ривала Г7, објавио је "Фајненшел тајмс".

Како наводи лист, дошло је до спора између Пекинга и Њу Делхија око тога да ли та асоцијација треба да буде неутрални клуб за одбрану економских интереса земаља у развоју или политичка снага која треба да се отворено супротстави Западу.

Пекинг подржава процес проширења БРИКС-а, саопштила је данас прес-служба кинеског Министарства спољних послова уочи самита у Јоханесбургу, преносе "РИА Новости".

"Кина је увек веровала да је БРИКС отворен механизам. Подржавамо процес ширења и поздрављамо улазак свих партнера истомишљеника у велику породицу БРИКС-а", саопштило је кинеско министарство.

Кинеска страна је спремна да са партнерима подржи рад Јужне Африке као председавајуће стране, да заједнички организују различите догађаје у оквиру асоцијације, промовишу квалитативни развој сарадње БРИКС-а и дају већи допринос јачању мира, стабилности и просперитета у целом свету.

Јужноафрички председник Сирил Рамафоса позвао је више од 60 шефова држава и влада на самит у Јоханесбургу када би неколико земаља могло да буде позвано да се придруже блоку у којем су већ Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, саопштило је неколико званичника упознатих са разговорима.

Али уочи самита, како наводе медији, Њу Делхи се сукобио са Пекингом око проширења.