Још није готово: Мађарска и Турска ће се консултовати о уласку Шведске у НАТО

Након састанка лидера две земље, Будимпешта је пристала да купује турски гас

Мађарска и Турска ће наставити да координирају потезе у вези са настојањем Шведске да се придружи НАТО-у, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто након састанка лидера две земље, преноси "Блумберг".

Пошто су национална законодавна тела у Будимпешти и Анкари на летњој паузи, питање када би ратификација могла да се деси биће разматрана током ове јесени, изјавио је Сијарто у недељу. Изјава Сијарта је уследила након што је мађарски премијер Виктор Орбан угостио турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у Будимпешти.

Турска и Мађарска су једине две земље НАТО-а које још нису ратификовале кандидатуру Шведске за придруживање Северноатлантском војном савезу.

Процес придруживања се одуговлачи, иако је Шведска обећала да ће следити план за разбијање тамошњих курдских сепаратистичких група. Мађарска је, са своје стране, саопштила да ће у процесу ратификације следити Турску.

Орбан и Ердоган су се договорили да ће Мађарска следеће године купити 275 милиона кубних метара природног гаса из Турске, рекао је Сијарто. Двојица лидера ће се поново састати у Будимпешти 18. децембра, изјавио је мађарски министар.

Гасовод који пролази кроз Турску и Балкан постао је кључна рута за мађарски увоз природног гаса са истока, углавном из Русије.

Пре почетка украјинског сукоба, гас је долазио из Украјине, али је Москва била принуђена да преусмери своје пошиљке, због санкција земаља Европске уније.