Свет

"Билд": 70 одсто Немаца незадовољно Шолцовим радом

Скоро две трећине, односно 64 одсто, сматра да би Немачкој годила промена владе, указује нова анкета ИНСА
"Билд": 70 одсто Немаца незадовољно Шолцовим радомGetty © Maja Hitij/Getty Images

Више од две трећине немачких бирача незадовољно је канцеларом Олафом Шолцом, показала је анкета ИНСА спроведена за лист "Билд".

Све већи број Немаца је фрустриран Шолцовом такозваном "семафор" коалицијом коју чине Социјалдемократска партија Немачке (СПД), Зелени и Слободне демократе (ФДП), будући да је задовољство грађана сваком од ових странки понаособ опао након 18 месеци на функцији.

Свега 15 одсто испитаника сматра да владајућа коалиција ради добар посао, док скоро половина верује да је претходна коалиција Хришћанско-демократска унија Немачке  и СПД радила бољи посао.

Скоро две трећине, односно 64 одсто, сматра да би Немачкој годила промена владе, док мање од једне четвртине, односно 22 одсто, сматра да би боље било остати при актуелној власти. Око 70 одсто испитаника било је незадовољно личним радом канцелара Олафа Шолца.

Истраживање Института Форса које је прошле недеље наручио највећи национални синдикат запослених у јавном сектору такође је показало да је поверење у актуелну владу пало на рекордно низак ниво и да већина становништва мисли да њихови званичници нису способни да раде свој посао.

Број људи који верују да руководство не може да се избори са изазовима који су пред Немачком достигао је 69 одсто, док је број људи који и даље верују у способности својих јавних функционера опао за два процентна поена у односу на претходну годину, и сада износи 27 одсто.

Анкета коју је почетком августа наручила немачка јавна телевизија АРД показала је да је јавно одобравање немачке владе стрмоглаво пало на 21 одсто, у односу на скоро троструко већи резултат од 60 одсто у 2020. години.

image