Свет

Ердоган ипак одлаже улазак Шведске у НАТО?

Турски лидер поручио је да се не може унапред знати колико дуго ће трајати дебате o чланству Шведске у НАТО-у
Ердоган ипак одлаже улазак Шведске у НАТО?© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган наговестио је да би чланство Шведске у НАТО-у могло да буде одложено ако та држава не предузме кораке како би зауставила паљења Курана.

"Шведска, пре свега, мора да води рачуна о улицама Стокхолма. Ако то не уради, и ако се наставе напади на ствари које су за нас свете, онда не би требало да нас криве", рекао је Ердоган, преноси агенција Анадолија.

Финска и Шведска су се, подсетимо, у мају 2022. године, званично пријавиле за улазак у НАТО, а за пријем у Алијансу потребно је одобрење свих држава чланица и пролазак одређених процедура.

На самиту у Мадриду који је одржан крајем јуна 2022. године све земље чланице НАТО-а су се сложиле са приступањем Шведске и Финске. Тада је почео процес ратификације пријава на нивоу националних парламената земаља чланица. До почетка 2023. пријаве Шведске и Финске ратификовало је 28 од 30 земаља НАТО-а, али су Мађарска и Турска одлучиле да шведску пријаву разматрају одвојено од финске.

У ноћи 31. марта завршена је ратификација финске апликације за НАТО од стране свих чланица Алијансе, а 4. априла Финска је постала 31. чланица НАТО-а. Шведска, међутим, још увек није добила одобрење Мађарске и Турске.

Иако је 1. јуна Шведска усвојила нови закон о борби против тероризма, Стокхолм није изручио припаднике милитантних група које Анкара сматра терористима, што је услов за одобрење пријаве за чланство у Алијанси.

Ердоган је у јулу одобрио чланство Шведске у НАТО, али се тек у октобру очекује гласање турског парламента по овом питању, када се посланици врате са летње паузе. Одбор за спољне послове, међутим, може раније да започне дискусију ако то затражи влада.

Турски лидер поручио је да се не може унапред знати колико дуго ће трајати дебате у парламенту или одборима.

image