Зеленски стигао у Атину (ВИДЕО)

Зеленски је саопштио да ће се састати са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, премијером Мицотакисом и грчком делегацијом

Председник Украјине Владимир Зеленски слетео је у Атину у званичну посету Грчкој, а касније ће се придружити неформалној вечери са високим званичницима Европске уније и представницима Западног Балкана, саопштио је кабинет грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

Зеленски је у видео-снимку објављеном на Телеграму саопштио да ће се састати са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, премијером Мицотакисом, председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и грчком делегацијом.

"Наш заједнички приоритет - приоритет свих Европљана - јесте да све нације на свим континентима могу да живе безбедно и у слободи", написао је Зеленски на друштвеној мрежи Икс. Он је додао да "што је свет стабилнији, стабилнији је и наш европски дом".

Украјински лидер присуствоваће и неформалној вечери коју Мицотакис приређује за званичнике ЕУ и лидере Западног Балкана.

Мицотакис ће угостити председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен, председника Европског савета Шарла Мишела, као и лидере Србије, Црне Горе, Северне Македоније, БиХ, Бугарске, Румуније, Хрватске, као и представнике привремених институција у Приштини.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да ће сутра одржати састанак са украјинским лидером.

Зеленски је у видео обраћању навео да ће Украјина производити шведско пешадијско борбено возило "ЦВ90" и поновио да ће Кијев од Холандије добити 42 америчка борбена авиона четврте генерације Ф-16.

Раније је из кабинета украјинског председника саопштено да су Украјина и Шведска потписале указ о јачању сарадње у производњи, раду, обуци и одржавању шведских оклопних возила "ЦВ90".

Возила "ЦВ90" су у служби шведске војске од 1993. године, и опремљена су топом од 40мм и имају оклоп који може да издржи ударе пројектила калибра 30мм.

Шведска је најавила слање ових возила Украјини у јануару, док је украјински министар одбране Алексеј Резњиков у јуну објавио да су она стигла. Према подацима са платформе за праћење "Орикс", Кијев је добио укупно 50 возила "ЦВ90"