Свет

Урсула фон дер Лајен са са Вучићем о европском путу Србије, са Куртијем о деескалацији на северу КиМ

Председник Европске комисије ће учествовати на вечери коју организује премијер Грчке Киријакос Мицотакис
Урсула фон дер Лајен са са Вучићем о европском путу Србије, са Куртијем о деескалацији на северу КиМ© FOTO TANJUG/ FOTO STA/ ANŽE MALOVRH

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је да се данас у Атини састала са председником Србије Александром Вучићем са којим је разговарала о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије.

"Разговарала сам са председником Александром Вучићем о потреби за конструктивним ангажовањем на деескалацији ситуације на северу Косова и напретку Србије на путу ка Европској унији", написала је Фон дер Лајен на друштвеној мрежи X (Твитер).

Додала је да је ближа интеграција Европске уније и Западног Балкана од кључног значаја, посебно услед рата у Украјини.

"Поново се вратити у дијалог"

Урсула фон дер Лајен саопштила је да се у Атини састала са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем са којим је разговарала о деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије.

"Разговарала сам са премијером Аљбином Куртијем о потреби да дође до деескалације ситуације на северу Косова, поновног укључивања у дијалог уз посредство Европске уније и спровођења споразума о нормализацији односа између Косова и Србије", написала је Фон дер Лајен на друштвеној мрежи X (Твитер).

Додала је да је од кључног значаја да се сруше баријере у региону и да Западни Балкан буде ближи Европској унији.

"Наставићемо да рушимо баријере између наших региона"

Председница Европске комисије поручила је данас да државе које желе да постану чланице Европске уније треба приближити Унији.

"Наше пријатеље, земље које желе да постану чланице ЕУ, морамо много брже да приближимо Унији", написала је Фон дер Лајен на друштвеној мрежи X (Твитер).
Она је додала да јој је драго што је у Атини како би разговарала о европској перспективи суседа и партнера на истоку и на Западном Балкану.
"Наставићемо да рушимо баријере између наших региона", поручила је председница Европске комисије.

Фон дер Лајен ће учествовати на вечери коју организује премијер Грчке Киријакос Мицотакис.

image