Свет

Аустријски министар спољних послова: Европска безбедносна архитектура немогућа без Русије

Шта год да се деси, Русија ће остати наш највећи географски сусед, остаће лидер по броју нуклеарних бојевих глава. Русија је и даље чланица Савета безбедности УН, рекао је Александар Шаленберг
Аустријски министар спољних послова: Европска безбедносна архитектура немогућа без Русијеwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Европске земље не могу да "укину Русију" и прекину дијалог са Москвом када је реч о изградњи европске безбедносне архитектуре након окончања украјинског сукоба, рекао је аустријски министар спољних послова Александар Шаленберг, преноси ТАСС.

"Не можемо да укинемо Русију, не можемо да зауставимо дијалог са Русијом", рекао је дипломата. "Ако то урадимо, вероватно ћемо (из система) искључити и Централну Азију и Јужни Кавказ."

Шаленберг је истакао да Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) остаје једина платформа, поред УН, на којој западне земље и Москва настављају да размењују мишљења.

"Ова платформа ће нам бити потребна у будућности", истакао је он.

"Шта год да се деси, Русија ће остати наш највећи географски сусед, остаће лидер по броју нуклеарних бојевих глава. Русија је и даље чланица Савета безбедности УН. Не можемо да разговарамо о климатским променама или било ком другом питању, а да не укључимо Русију у дискусију", објаснио је аустријски министар.

image