"Форбс": Америчке ракете ЈАССМ на листи жеља Кијева, верују да ће њима да врате Крим

Има још много времена док авиони Ф-16 не дођу до Украјине, што значи да се још не зна колико ће они утицати на исход сукоба, рекао је Брин Танехил, аналитичар америчке истраживачке корпорације РАНД

Украјина жели америчке крстареће ракете ЈАССМ, јер верује да могу да јој помогну да заузме Крим, пише "Форбс".

Према информацијама америчког часописа, ловци Ф-16 нису компатибилни са британским ракетама "сторм шедоу" или француским СКАЛП, али јесу са америчким крстарећим ракетама ЈАССМ.

Крстарећа ракета налази на "листи жеља" Кијева јер, како истиче часопис, комбиновањем могућности Ф-16 и ЈАССМ украјинска војска ће моћи да удвостручи своју снагу.

"Ф-16 опремљени америчком ракетом могли би да буду од кључног значаја за дугорочни план украјинског министра одбране Алексеја Резњикова да заузме Крим 'без борбе'", рекао је Брин Танехил, аналитичар америчке истраживачке корпорације РАНД.

Међутим, како је додао, има још много времена док авиони Ф-16 не дођу до Украјине, што значи да се још не зна "колико ће они утицати на исход сукоба".

Украјински председник Владимир Зеленски је 20. августа рекао да је постигао договор са Хагом о испоруци 42 борбена авиона Ф-16 Кијеву. И Данска је саопштила да је спремна да пошаље 19 ловаца Украјини, а први авиони доћи ће до почетка нове године.