Дебата посланика украјинског и европског парламента: Зашто су се састали Вучић и Зеленски?

Украјински посланик Алексеј Гончаренко "подсетио је" да је Србија савезник Русије, те да Украјина неће моћи да је превуче на своју страну

Сусрет председника Украјине и Србије на маргинама самита у Атини завршен је уљудним формулацијама о "добром и отвореном разговору", као и о "међусобном поштовању територијалног интегритета". Чини се, међутим, да не мисле сви тако. 

Украјински посланик Алексеј Гончаренко "подсетио је" да је Србија савезник Русије, те да Украјина неће моћи да је превуче на своју страну. 

"То није због тога што смо ми толико лоши, већ зато што невероватна већина становништва у Србији подржава Русију. Треба ли онда да се састајемо? Да, наравно. Треба ли да компромитујемо своје принципе? Не! Украјина треба да призна независност 'Косова'", поручио је Гончаренко на Твитеру. 

Њему је одговорила, ни мање ни више него европосланица Виола фон Крамон, поручивши да је Вучић договорио сусрет са Зеленским пре свега како би извршио притисак на Украјину: "оружје за непризнавање 'Косова'".

"Надам се да Зеленски разуме какав политички ризик може да носи такав договор", истакла је Фон Крамон, додавши да су "независност и стабилност, такође, у интересу".