РТ Балкан на самиту у Јоханесбургу: Зашто велики број земаља жели у БРИКС?

Одговор је јасан - свет се мења

Више од 40 земаља изразило је интересовање за чланство у БРИКС, а више од 20 је и званично затражило пријем у организацију која, на први поглед, нема јасан облик или функцију.

Међутим, за чланове БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), одговор је јасан: светски поредак се мења, а са њим и улога земаља у развоју.

Председавајући Удружења јужноафричког авио сектора КАМАСА Темба Септембер за РТ Балкан каже да су раније светске силе на челу са САД водиле и контролисале "стари" светски поредак. Сада, каже Септембер, БРИКС нам даје глас у међународним односима, у успостављању нашег места у том поретку који се мења, у промени етичких принципа у вођењу светских послова.

Другим речима, каже Септембер, прелазимо са паразитске доминације на мултилатерализам, сарадњу и поверење, и то је оно што чини БРИКС релевантним и тако привлачним.

"БРИКС и Африка" је тема 15. самита БРИКС-а у Јоханесбургу и Септембер каже да то не изненађује јер је Африка у фокусу "економских активности на светској сцени" већ извесно време.

Није ствар само у природним богатствима, каже Септембер, већ у томе што је Африка најмање развијена и има младу популацију, и то је оно што је чини интересантном.

То интересовање света за Африку, сматра Септембер, дошло је на трагу буђења афричких лидера и њихове улоге у свету који се мења.

Раније је идеја да не буду поданици некадашњих колонијалних господара повлачила огроман ризик, не само економски или војни, већ и промену режима коју би организовале суперсиле. Сада, полако али сигурно, афрички лидери су сазрели и спремни су да ризикују.

Истовремено, доминантним земљама Запада више није лако да пошаљу трупе у Либију или Авганистан, а због развоја технологије и брзе размене информација, ако се на тако нешто одлуче, за то се одмах сазна и то их спречава да реагују као раније.

Више фактора је томе допринело, али највише брз технолошки развој Африке, а то је нешто, заједно са образовањем и другим "слабим тачкама", на чему ми унутар БРИКС-а радимо, рекао је Септембер.

Паралелно са самитом БРИКС-а који почиње данас, у Јоханесбургу се одржава бизнис форум на коме делегације из више десетина земаља разматрају могућности сарадње, унапређења исте, проблеме са којима се сусрећу и начина на који БРИКС група може да помогне.

Чак 47 земаља ратификовало је данас трговински споразум о успостављању слободне зоне унутар Африке који ће помоћи у привлачењу инвестиција, трговини, сарадњи.