Свет

Пољска забринута: Русија мења безбедносну архитектуру Европе и НАТО

Руска Федерација пребацује тактичко нуклеарно оружје у Белорусију што мења безбедносну архитектуру, упозорио пољски председник Анджеј Дуда
Пољска забринута: Русија мења безбедносну архитектуру Европе и НАТОGetty © Hollie Adams/Getty Images

Русија је почела да пребацује тактичко нуклеарно оружје у суседну Белорусију, изјавио је данас пољски председник Анджеј Дуда и додао да је реч о потезу који ће променити безбедносну архитектуру региона и читавог НАТО-а.

"Говорио сам председнику (Португалије) Де Соуси о примени декларације Владимира Путина. Заиста, овај процес се одвија. Ми то видимо", рекао је Дуда на заједничкој конференцији за медије са португалским колегом Марселом Ребелом де Соусом, преноси АП.

Пољски председник није изнео детаље, али је навео да пребацивање тактичког нуклеарног оружја на "очигледан начин мења безбедносну архитектуру у нашем делу Европе".

"То, истовремено, мења безбедносну архитектуру у нашем непосредном суседству, али и на источном крилу НАТО. Дакле, у ствари мења ситуацију за целу алијансу", рекао је Дуда.

Руски председник Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко саопштили су прошлог месеца да је Москва већ испоручила део свог нуклеарног тактичког оружја Минску, након што је план о томе објављен у марту.

Тактичко нуклеарно оружје је намењено за употребу на бојном пољу и има кратак домет у поређењу са много снажнијим нуклеарним бојевим главама које су уграђене у ракете дугог домета.

image