Свет

Рамафоса: Економије БРИКС-а издигле су се као моћни мотори глобалног раста

Промене које су се десиле у економијама БРИКС-а током протекле деценије допринеле су у трансформацији облика глобалне економије, каже Сирил Рамафоса
Рамафоса: Економије БРИКС-а издигле су се као моћни мотори глобалног раста© Tanjug/AP Photo/Jerome Delay

Председник Јужне Африке Сирил Рамафоса изјавио је у Јоханесбургу да група земаља БРИКС-а постоји не само да би ојачала односе између влада држава чланица, већ и да би изградила чвршће везе између народа наших пет нација.

Он објашњава да је управо из тог разлога основано неколико тела која омогућавају ширу сарадњу.

Рамафоса наводи да је пословни савет БРИКС-а "витална и живахна платформа" за јачање економских веза између земаља чланица и стварање заједничких перспектива о инклузивном економском расту и развоју.

"Промене које су се десиле у економијама БРИКС-а током протекле деценије допринеле су у трансформацији глобалне економије. Заједно, земље БРИКС-а чине четвртину глобалне економије, петину глобалне трговине и дом су за више од 40 одсто светске популације", навео је Рамафоса у обраћању на Самиту БРИКС-а у Јоханесбургу.

Он додаје да је трговина између земаља БРИКС-а прошле године износила око 162 милијарде долара.

Јужноафрички лидер истиче да су и стране инвестиције одиграле важну улогу у расту економија земаља БРИКС-а, а укупна годишња директна страна улагања су четири пута већа него пре 20 година.

Међутим, наводи, нови талас протекционизма и накнадни утицај једностраних мера које су неспојиве са правилима Светске трговинске организације подривају глобални економски раст и развој. 

"Због тога морамо да потврдимо став да економски раст мора бити подржан транспарентношћу и инклузивношћу, мора бити компатибилан са мултилатералним трговинским системом који подржава развојну агенду. Потребна нам је фундаментална реформа глобалних финансијских институција како би оне могле да буду агилније и у могућности да одговоре на изазове са којима се суочавају економије у развоју", објашњава Рамафоса.

У том погледу, каже, предњачи Нова развојна банка, коју су земље БРИКС-а основале 2015. године. Од свог формирања, показала је способност да без условљавања мобилише ресурсе за инфраструктуру и одрживи развој у економијама у развоју.

"Економије БРИКС-а издигле су се као моћни мотори глобалног раста. Ипак, брзе економске, технолошке и друштвене промене које су у току стварају нове ризике за запошљавање, једнакост и сиромаштво у многим земљама БРИКС-а. Зато позивамо пословну заједницу да нам се придружи како бисмо пронашли решења за ове и друге изазове који утичу на наше економије", додаје лидер Јужне Африке.

Он истиче, да у Јужној Африци, али и на целом континенту постоји огроман неискоришћен потенцијал за улагања, јер је Африка континент великих могућности у процесу индустријализације у различитим секторима.

"Африка је континент богат минералима који ће бити покретач пословног успеха у 21. веку, има ресурсе литијума, ванадијума, кобалта, платине, паладијума, никла, бакра, родијума и многих других. Афричке земље су јасно ставиле до знања да су изабрани инвеститори они који ће ресурсе прерађивати овде, близу извора. Развијамо јаче регионалне ланце вредности који ће повезати бројне афричке земље, а инвеститорима пружити разноликост, снагу и отпорност. Афричка континентална зона слободне трговине ствара јединствено тржиште за које се очекује да ће порасти и обухватати 1,7 милијарди људи и готово седам билиона долара потрошачке и пословне потрошње до 2030. године", закључио је Рамафоса.

image